Home » 140 miljoen tot wel 400 miljoen voor de duurste diamant ter wereld!

140 miljoen tot wel 400 miljoen voor de duurste diamant ter wereld!

door de Redactie van MNLK
Duurste diamant ter wereld - Koh-I-Noor

De geschiedenis en de mythes van ‘s werelds duurste diamant, de Koh-I-Noor. Sinds mensenheugenis spelen diamanten al tot de verbeelding. De grootte, het gewicht, de kleur en de glans spelen een grote rol in het bepalen van de waarde van diamanten. Maar wat is nu de duurste diamant ter wereld? Diamantkenners zijn het er wel over eens dat de Koh-I-Noor (berg van licht) de meest kostbare diamant ter wereld is. De waarde van deze diamant?

De diamant die oorspronkelijk 186 karaat was, is zo kostbaar dat het niet eens mogelijk is om een waarde te bepalen. Wat wel bekend is aan deze diamant, is dat het een legendarische geschiedenis achter de rug heeft, waarin hebzucht, macht, moord en overheersing een belangrijke rol hebben gespeeld. Of de hele geschiedenis van de diamant op waarheid rust is niet helemaal zeker. Ongetwijfeld zijn er vele mythes rondom de Ko-I-Noor ontstaan.

De herkomst van de Koh-I-Noor – de duurste diamant ter wereld

Het eerste probleem is dat de exacte herkomst van de Koh-I-Noor niet te herleiden is. Het verhaal gaat dat de diamant is gewonnen in een mijn bij het Indiase dorp Kollur. De eerste herleidbare geschiedenis van de diamant start in de 13e of 14e eeuw. Er doen veel mythes de ronde, dat de diamant al sinds de oudheid een mythische status had. Dit is nooit officieel vastgesteld en dus moeten we voor de geschiedenis zo’n 700 jaar terug naar India, waar de oorsprong van de Koh-I-Noor zou liggen.

[youtube v=”pyHnNnOnKi8″]

De geschiedenis van de Koh-I-Noor

De geschiedenis van de Koh-I-Noor start in India, waar het (met geweld) in bezit kwam van diverse radja’s en sultans. Uiteindelijk viel de diamant in 1526 in handen van keizer Babur van het onafhankelijke Indiase Mogulrijk. De diamant werd zelfs in de pauwentroon gezet van de keizer van het Mogulrijk. In 1739 vielen de Perzen India binnen en de diamant kwam in handen van de Perzische leider Nadir Sjah. Hij was het ook die de naam Koh-I-Noor bedacht. De diamant werd naar Perzië meegenomen, waar het in bezit kwam van de Perzische dynastie.

Toen er in 1809 onrust uitbrak, vluchtte de toenmalige Sjah met de diamant naar India, maar werd daar gevangen genomen. De maharadja van Punjab werd de nieuwe eigenaar. Hij besliste dat de diamant na zijn dood geschonken zou worden aan India’s belangrijkste hindoetempel. Zijn opvolgers respecteerden dit besluit niet en hielden de diamant.

Grootste en beroemste diamanten ter wereld

In Britse handen

In 1849 bezetten de Britten grote delen van India en India werd zelfs onderdeel van het Brits-Indiase Keizerrijk. Ook de laatste maharadja die nog in het bezit was van de Koh-I-Noor werd gevangen genomen en de diamant werd hem ontnomen. De Britten schonken de diamant aan de toenmalige Britse koningin Victoria. In 1852 werd besloten de diamant te herslijpen. Hierdoor ging het formaat van 186 karaat naar 108,93 karaat.

Dure diamanten

Waar is de Koh-I-Noor nu?

De Koh-I-Noor is tegenwoordig in bezit van de Britse koninklijke familie en onderdeel van de Engelse kroonjuwelen. Hij zit nu in de kroon van de Engelse koningin. India heeft vele malen een beroep gedaan op de Engelsen om de Koh-I-Noor te retourneren, maar uiteindelijk zonder resultaat. In 2016 deed India afstand van haar claim op de diamant. De Koh-I-Noor zal vermoedelijk voor altijd in Britse handen blijven.

Meer artikelen in business:

Lees ook