Home » 3 tips voor als je vrouw een scheiding wil aanvragen

3 tips voor als je vrouw een scheiding wil aanvragen

door de Redactie van MNLK
Scheiding

Na lang nadenken heb je de knoop eindelijk doorgehakt: ik wil scheiden. De kans is groot dat je duidelijkheid wilt over je rechten op het gebied van de woning of zorg voor de kinderen. Wil je meer weten over je rechten en plichten als vrouw? Lees het hieronder!

Rechten na een scheiding

Na een scheiding heb je het recht om de afspraken te wijzigen met je ex. De afspraken die in eerste instantie gelden hoeven er niet voor de rest van je leven te zijn. Een voorbeeld hiervan is hoeveel alimentatie je krijgt. Deze kan gewijzigd worden als een van de partners veel minder gaat verdienen. Dit geldt ook voor de zorgverdeling: als een kind toch liever bij de andere ouder woont, kan dit. Na de scheiding heb je recht om je kind te zien, ook wanneer ze bij je ex wonen. Er zijn een paar uitzonderingen op deze regel, zoals wanneer je kind zijn ontwikkeling hierdoor verslechtert, het kind bezwaren heeft als hij ouders is dan 12 of de ouder niet met het kind kan omgaan.

Alimentatie en verdeling

Als je na de scheiding niet in staat bent om in je eigen levensonderhoud te voorzien, dan heb je recht op partneralimentatie. Hierbij ontvang je een bedrag dat je in staat stelt net zo te leven als tijdens het huwelijk. Daarnaast heb je recht op de helft van het pensioen dat is opgebouwd tijdens het huwelijk. Je hebt recht op de helft van de inboedel als jullie in gemeenschap van goederen getrouwd waren. Het gaat hier om de helft van het pensioen, de helft van de waarde van de inboedel en de woningwaarde. Door samen afspraken te maken komen jullie er wel over uit. Bijvoorbeeld: de een krijgt de auto en de andere de boxspring.

Plichten na een scheiding

Als jullie samen kinderen hebben, dan worden jullie verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. Dit is een plan waar alle afspraken over de kinderen in op zijn geschreven. Hierbij kun je denken aan de kosten- en zorgverdeling, maar ook andere zaken zoals vakanties, feestdagen en verjaardagen. Als je ex zelf niet in zijn levensonderhoud kan voorzien, dan moet je verplicht alimentatie betalen. Om hoeveel geld dit gaat hangt af van je eigen financiële draagkracht en je partners behoefte. Een scheiding aanvragen kan jullie hierbij helpen.

Onderhoudsplicht kinderen & schulden

Als jullie kinderen hebben, dan heb je als ouder de onderhoudsplicht voor de kinderen. Als de kinderen niet bij je wonen, ben je alsnog kinderalimentatie te betalen tot je kind 21 is of financieel onafhankelijk is. Bij een scheiding heb je het recht op de helft van al jullie bezit, maar dit is ook het geval voor eventuele schulden als jullie in gemeenschap van goederen getrouwd waren. Dit geldt niet alleen voor schulden van tijdens het huwelijk, maar ook ervoor. Bij een scheiding ben je dus verplicht de helft van de schulden op je te nemen. Sinds 2018 trouwen koppels standaard in beperkte gemeenschap van goederen, wat inhoudt dat de schulden die jullie tijdens het huwelijk kregen tussen jullie verdeeld moeten worden.

Feedback: info@mnlk.nl

Lees ook:

Lees ook