Weet jij al wat je later wilt worden? Of ben je daadwerkelijk geworden wat je als kind altijd al wilde worden? Misschien studeer je nog en weet je eigenlijk nog helemaal niet precies wat je zou willen (of misschien juist wel!). Het is dan ook een moeilijke keuze die je tegenwoordig al heel jong moet maken; je beroepskeuze. De een gaat diens ouders achterna en neemt bijvoorbeeld een familiebedrijf over. De ander blijft heel het leven een beetje gissen naar de ideale baan. In dit artikel nemen we je mee in de wereld van werk en banen. Er zijn namelijk heel veel verschillende banen en soorten werk waar je uit kan kiezen. Hoe weet je nou precies wat er bij jou past?
Werk als medicijn
Als je niet gelukkig en tevreden van je werk wordt, dan gaat er iets mis. Werk kan je namelijk letterlijk ziek maken. Denk bijvoorbeeld aan een burn-out na een lange periode van stress. Dit wordt vaak veroorzaakt doordat mensen niet gelukkig worden van het werk. Ga maar eens na; zou jij blij worden van werk waar je elke dag met tegenzin naar toe gaat? Hoe lang denk je dat je dat vol gaat houden zonder dat je er aan onderdoor gaat? Tegenwoordig gaan veel jongeren voor het geld; een goede opleiding betekent doorgaans gemiddeld een hoger salaris. Maar wordt je daar nu ook echt gelukkig van? Fijn werk kan dan ook werken als een medicijn. Het is jouw uitlaatklep en je gaat er met veel plezier naartoe. Bovendien verdien je er ook nog eens iets mee.
Hulp
Gelukkig zijn er heel veel mensen die jou kunnen helpen als je niet gelukkig wordt van het werk dat je doet. Ga bijvoorbeeld eens het gesprek aan met iemand van de HR-afdeling van je werk. Zij zijn opgeleid in het begeleiden van mensen naar een fijne baan. Wellicht past de functie niet helemaal bij je of kun je beter parttime gaan werken zodat het beter te combineren is met je privéleven. Maar ook kunnen zij kijken naar andere functies bij andere bedrijven of nevenbedrijven. Wellicht is een andere afdeling of functie binnen hetzelfde bedrijf ook een oplossing. Maar de eerste stap hierbij is HR.
Wil je iemand spreken buiten je werk? Dan kun je het beste naar een loopbaancoach gaan. Dit is vooral bedoeld voor de mensen die echt niet meer weten wat ze willen gaan doen. Samen met een loopbaancoach ga je op onderzoek uit naar jezelf en jouw interesses. Ook voordat je überhaupt van school af bent kun je in gesprek gaan met professionals die jou kunnen helpen. De decaan op de middelbare school kan je helpen bij het maken van een profiel- en studiekeuze. Op het MBO, HBO of op de uni kun je in gesprek gaan met de studieloopbaanbegeleider of decaan. Het zijn immers lastige keuzes om te maken, maar gelukkig kun je hier goed in begeleid worden.
Soorten werk
In je jeugd had je waarschijnlijk een bijbaantje als krantenbezorger of vakkenvuller via een studenten uitzendbureau. Dit is typisch studentenwerk, evenals in de horeca of achter de kassa. Er zijn heel veel banen te vinden in de zorg, in het onderwijs of op kantoren. Je kunt het eigenlijk zo gek niet bedenken, of het is een officieel beroep. Je kunt gaan werken in de dagrecreatie, marketing, communicatie, de evenementensector e.a.. Bovendien kun je ervoor kiezen om fulltime of parttime aan de slag te gaan. Fulltime wil zeggen dat je doorgaans voor 36 tot 40 uur aan de slag gaat. Je maakt dus volledige werkweken. Parttimers zijn vaak ouders met (jonge) kinderen die dus halve weken werken. Meestal is dit voor ongeveer 24 uur.
Feedback: info@mnlk.nl
Lees ook: Op zoek gaan naar een geschikte werkschoen
En deze: 4 producten die onmisbaar zijn voor thuiswerken