Wil je een bedrijf in Duitsland oprichten? Dan kom je al snel de rechtsvorm GmbH tegen. Wat houdt deze rechtsvorm in? Waarmee is het te vergelijken? En hoe maak je de oprichting van een Duits bedrijf wettig en legaal?
Wat is een GmbH?
De betekenis van GmbH is ‘Gesellschaft mit beschränkter Haftung’, oftewel een bedrijf met beperkte aansprakelijkheid. Je kunt dit vergelijken met een besloten vennootschap in Nederland. Het is een van de populairste Duitse rechtsvormen als het gaat om het oprichten van een bedrijf.
Het voordeel van deze rechtsvorm is dat je niet privé aansprakelijk bent voor eventuele gemaakte schulden. De aandeelhouders ook niet. Het nadeel ervan is dat het best wat kost om een bedrijf op te richten.
Een GmbH richt je op bij de notaris
Een bedrijf oprichten doe je in Duitsland bij de notaris. Daar maak je een document op met de firmanaam van het bedrijf, de persoonlijke gegevens van de oprichter, het vestigingsadres en een omschrijving van de doelstellingen met de GmbH.
Later moet er ook een conceptakte met statuten worden opgesteld. Ook die worden weer voorgelegd bij de notaris in Duitsland. Pas als de notaris een akkoord geeft, kun je het bedrijf echt oprichten.
Wat kost een GmbH?
In Nederland kost een bedrijf oprichten betrekkelijk weinig, maar in Duitsland moet je rekening houden met 12.500 euro om te starten. Daarna moet er nog eens 12.500 euro worden overgemaakt naar de zakelijke rekening. Uiteindelijk kom je op een startkapitaal (Stammkapital) van 25.000 euro uit. Als je daar aan hebt voldaan, kan het tot twee weken duren voordat de GmBH helemaal is ingeschreven.
Je bedrijf wettig maken
Om je bedrijf wettig te maken, heb je natuurlijk ook een btw-nummer nodig. De Duitse Belastingdienst voorziet je, na aanmelding bij het handelsregister, van een fiscaal nummer. Die wordt opgedeeld in een Steuernummer en een Mehrwertsteuer-nummer. Een aantal documenten zijn daarvoor noodzakelijk: onder meer een uittreksel van de registratie bij het Handelsregister. Ook heb je een overeenkomst van de huur van je kantooradres nodig. En ook moet de oprichtingsakte worden overlegd. Pas als alle documenten zijn goedgekeurd, heb je een echte GmbH in Duitsland.
De export
Omdat Duitsland binnen de Europese Unie valt, is er een vrij verkeer van goederen en diensten. Exporteren naar Duitsland is in de meeste gevallen dus geen enkel probleem. Waar je wel rekening mee moet houden, is met de extra factuureisen die gelden bij export binnen de EU. Welke eisen gelden, hangt af van de goederen of diensten die je levert.
Feedback: info@mnlk.nl
Lees ook: