Verhuis je vanuit Midden- en Oost-Europa naar Nederland, ga je hier als ondernemer werken en neem je een bedrijfsauto mee? Dan zijn er een paar handelingen nodig als je de auto in Nederland wil gebruiken. Zo moet je, wanneer je vanuit Polen verhuist, na een half jaar in Nederland een auto met een Nederlands kenteken hebben.
De verhuizing
Wanneer je vanuit een Europees land verhuist naar een ander land in Europa, geldt er een vrij verkeer van goederen. Dit betekent dat je ook geen invoerrechten voor de mee te verhuizen auto hoeft te betalen. Wanneer je eenmaal in Nederland gevestigd bent, moet je een afspraak maken bij een RDW-keuringsstation om de auto te laten keuren. Dit mag niet later dan na een half jaar verblijf in Nederland. Ga je permanent in Nederland wonen en sta je ingeschreven in het Basisregister Personen? Dan mag je vanaf dat moment al niet meer rijden in een eigen (bedrijfs)auto op buitenlands kenteken.
APK-keuring en belasting
De APK-keuring is een verplichte keuring waarbij jaarlijks gekeken wordt of de auto aan alle veiligheidseisen voldoet. Deze keuring wordt ook gedaan wanneer je een bedrijfsauto naar Nederland importeert vanuit het buitenland. Als je nog een geldige APK-keuring hebt, dan kan dit bij de RDW overgenomen worden. De oorspronkelijke vervaldatum vanuit het andere EU-land blijft dan van kracht in Nederland. Doe daarnaast aangifte voor de belasting van personenauto’s en motorrijwielen (bpm). Wanneer dit akkoord is, ontvang je een nieuw kentekenbewijs. In Nederland betaal je wegenbelasting. De hoeveelheid belasting hangt af van bijvoorbeeld het gewicht van de auto en op wat voor brandstof deze rijdt.
Verzekering afsluiten
Heb je een Nederlands kentekenbewijs, dan kun je een verzekering afsluiten. Je kunt bijvoorbeeld specifiek een bestelauto verzekeren bij Polisa. Polisa is een verzekeringsmaatschappij in Nederland die zich specifiek richt op Midden- en Oost-Europeanen die naar Nederland verhuizen. Een voordeel van een verzekering bij Polisa is dat je altijd in je eigen taal kunt communiceren. Daarnaast kun je de opgebouwde schadevrije jaren in het land waar je vandaan verhuisd bent, overzetten op de verzekering in Nederland. Tot slot beperkt Polisa verzekeringen zich niet alleen tot een autoverzekering, maar kun je hier ook terecht voor verzekeringen rondom huisvesting. Wel zo prettig dat je alle verzekeringen bij één bedrijf afsluit.
Kentekenplaten
Wanneer je een Nederlands kentekenbewijs hebt gekregen, moet je zelf nog kentekenplaten laten maken. Dit kan bij verschillende erkende bedrijven in Nederland. Wanneer je de nieuwe kentekenplaten op de auto hebt bevestigd, mag je de weg op.
Feedback: info@mnlk.nl
Lees ook: