Home » Belastingrisico’s rondom ingehuurde krachten voorkomen? Gebruik een G-rekening

Belastingrisico’s rondom ingehuurde krachten voorkomen? Gebruik een G-rekening

door de Redactie van MNLK
Werk

Als jouw bedrijf werknemers inhuurt via een uitzendbureau of onderaannemer blijf jij verantwoordelijk van een aantal belastingen. Dat is een risico, want je hebt geen directe controle over de uitbetaling daarvan. Met een G-rekening dek je dat risico af. Geld dat hierop staat, kan alleen naar de Belastingdienst gestort worden.

Jij blijft verantwoordelijk voor belastingafdrachten

De G-rekening is bedacht om problemen rondom de afdracht van omzetbelasting, loonbelasting, premies voor volksverzekeringen en werknemersverzekeringen en de inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet premies op te lossen. Ondernemers die gebruikmaken van ingehuurde medewerkers blijven verantwoordelijk voor afdracht van die premies aan de Belastingdienst. Zelfs als een andere organisatie de medewerkers levert en de lonen uitbetaalt. Als blijkt dat die partij de premies niet betaald heeft, kan de naheffing met boete als nare verrassing op jouw deurmat vallen.

Een G-rekening geeft zekerheid

Door standaard een vast percentage van de loonkosten naar een G-rekening te storten, voorkom je dat het geld voor oneigenlijke doelen wordt ingezet. De organisatie die de afdracht moet doen kan het geld alleen naar de Belastingdienst storten. Mocht er onverhoopt iets mis gaan, dan kun je met de G-rekening aan de fiscus bewijzen dat jij je wel aan je plicht gehouden hebt. Je moet er dan natuurlijk wel voldoende geld op gestort hebben.

Zo vraag je een G-rekening aan

Een G-rekening vraag je los aan bij de Belastingdienst via een formulier op de website. Voor zzp’ers geldt dat alleen ondernemers die actief zijn in de confectiebranche een G-rekening mogen aanvragen. Zodra de Belastingdienst met de aanvraag akkoord is, kun je binnen 1 maand bij de bank om opening van de G-rekening vragen. Als die ook akkoord is, kun je de rekening in je boekhouding opnemen.

Beheer al jouw rekeningen met online boekhouden

Vanzelfsprekend vraagt het beheer van een G-rekening om extra aandacht bij het online boekhouden. De betere boekhoudsoftware heeft ondersteuning voor het uitvoeren en controleren van afdrachten naar G-rekeningen. Zo weet je zeker dat er altijd het juiste bedrag naartoe gestort wordt. Daarnaast kun je hiermee ook alle bijzondere regelgeving rondom deze rekeningen volgen. Zo kun je bijvoorbeeld wel geld op een G-rekening gebruiken om als onderaannemer een andere onderaannemer in te huren.

Zorg dat jouw betalingen op tijd én correct plaatsvinden

Naast storten naar de rekening, kun je binnen de juiste boekhoudoplossing ook via een G-rekening geld storten naar de Belastingdienst. Dit doe je bijvoorbeeld als je een uitzendorganisatie bent, of als je als onderaannemer mensen verhuurt aan een andere organisatie. Binnen je boekhoudsoftware zie je direct of het geld door jouw opdrachtgevers op deze rekening is gezet, en zorg je dat al je betalingen op tijd én correct plaatsvinden.

Combineer online boekhouden met je G-rekening

Eén van de voordelen van de combinatie van online boekhouden met een G-rekening is de mogelijkheid om heel snel vragen aan je eigen accountant te stellen. Je klikt tijdens gebruik gewoon op de contactknop en jouw adviseur ziet direct dat je over dit deel van je administratie vragen hebt.

Dicht risico’s af: werk met een G-rekening

Een belangrijk deel van ondernemen is risico’s afdichten. Door bij de inhuur van uitzendkrachten of andere externe werknemers de afdrachten via een G-rekening te storten, voorkom je problemen met de Belastingdienst. Dat is altijd verstandig. Nog verstandiger is het om vervolgens overzicht en aansturing van de G-rekening onderdeel te maken van je online boekhoudomgeving.

Feedback: info@mnlk.nl

Lees ook: Zo creëer je een fijne werkomgeving