Spruitkool is een populaire wintergroente. De spruiten die deze koolsoort voortbrengt, zijn rijk aan voedingsstoffen als eiwitten en koolhydraten. Ook bevatten spruiten vitamine C, ijzer en calcium. Een zeer gezonde groentesoort dus, dat ons helpt gezond te worden en te blijven. Maar hoelang moeten spruiten nu eigenlijk koken? Zijn er andere manieren om spruitjes te bereiden en wat kun je doen om die typische spruitenlucht in je woning tijdens het koken te voorkomen?
Hoelang moeten spruitjes koken?
Bereidingswijze van spruiten
Hoelang je spruitjes moet koken is mede afhankelijk van het formaat van de spruitjes. Spruiten komen namelijk in drie maten voor. Deze zijn klein, middelgroot en groot. In Nederland komt de middelgrote variant het vaakst voor. Wanneer je middelgrote spruiten kookt, dan volstaat een tijdsduur van tussen de tien en twaalf minuten meestal. Voor de zekerheid kun je na tien minuten even met een vork in een spruitje prikken, om zo te bepalen of het spruitje gaar genoeg is. Zo niet, dan kook je de spruiten enkele minuten langer.
Wanneer je ervoor kiest om spruiten te stoven of te stomen, dan duurt het doorgaans iets langer, ongeveer een kwartier, voordat de spruiten gaar zijn. De snelste manier om spruiten beetgaar te krijgen is door ze te verwarmen in de magnetron. Doe de spruiten in een klein laagje water in een afgedekte, magnetronbestendige schaal. Zet je magnetron op 750 watt en laat de spruiten circa drie tot vijf minuten, afhankelijk van de grootte en de hoeveelheid, verwarmen. Klaar!
Hoe voorkom je de spruitenlucht tijdens het koken van spruiten?
Er zijn meerdere manieren waarop je de nare geur in je huis kunt beperken, wanneer je spruiten aan het bereiden bent. De eerste manier is om te zorgen dat je de spruitjes niet te lang kookt. Bij het langdurig koken van spruitjes, maar ook van andere koolsoorten, komen er zwavelverbindingen vrij. Deze verbindingen veroorzaken de vervelende koolgeur. Kook de spruiten dus in kortere tijd beetgaar om deze lucht te voorkomen.
Een andere methode om de nare spruitjeslucht te verminderen is door tijdens het koken enkele eetlepels melk aan het kookwater toe te voegen. Het meekoken van een ui doet overigens ook wonderen. De gekookte ui kun je vervolgens gebruiken in je spruitengerecht. Zo vang je twee vliegen in een klap.
(geroosterde spruitjes met druiven, noten en balsamico azijn)