Home » Boekrecensie: Feitenkennis (van Hans Rosling!)

Boekrecensie: Feitenkennis (van Hans Rosling!)

door de Redactie van MNLK

Het blijkt dat chimpansees elke keer beter vragen weten te beantwoorden over hoe het gaat met de wereld dan hooggeleerden, politici, leraren en wetenschappers. Gemiddeld genomen drukken deze simpel denkende dieren 33% van de tijd op het goede antwoord als ze kunnen kiezen uit 3 opties. Mensen blijken altijd negatiever te denken, waardoor ze consistent voor het verkeerde antwoord kiezen. In het verdomd fascinerende boek Feitenkennis wordt uitgelegd waarom ons wereldbeeld totaal niet klopt met de werkelijkheid.

Op de achterzijde van het boek Feitenkennis staat een imposante uitspraak van de meest invloedrijke filantroop aller tijden die je weet te overtuigen om dit boek van statistieken-eindbaas Hans Rosling zo snel mogelijk door te spitten. Je kent Hans ongetwijfeld van zijn befaamde TED-talks waar hij op vermakelijke wijze je informeert met zijn statistieken over de wereld(bevolking). Zijn boek Feitenkennis is de samensmelting van al zijn jarenlange inzet om de wereld te informeren van hoe fantastisch goed het eigenlijk gaat (vooral in vergelijking met elke dag, elk jaar en elk decennium hiervoor), hoewel dat moeilijk te geloven is als je het nieuws op de voet volgt…

Instincten voor drama

Het boek staat bomvol interessante voorbeelden, informatieve bubbeldiagrammen en leuke anekdotes. In deze review ga ik de content van het boek niet toelichten, Feitenkennis moet je namelijk echt zelf doornemen om te vatten hoe goed het eigenlijk gaat op allerlei fronten (meer landen hebben basis gezondheidszorg, minder babysterfte, aantal gitaren per hoofd immens gestegen et cetera). Hans weet op zijn typerende joviale manier precies uit te leggen waarom je dacht dat het minder goed ging dan ooit tevoren en weerkracht die aannames met feiten en weetjes. Hij doet dit door 10 typerende instincten van de mens uit te lichten.

Deze (drama)instincten zorgen er namelijk voor dat ons wereldbeeld dramatischer is dan de praktijk. Deze emotionele componenten bestrijdt Hans al vele decennia met data, statistieken en logica. Na het schrijven van dit meesterwerk overleed hij in februari 2017 op 70-jarige leeftijd. RIP, je werk met al zijn eye-openers wordt uitermate gewaardeerd Hans!

Het meest interessante statistiek uit het boek

In Feitenkennis versterkt Hans zijn verhalen met interessante grafieken, waarvan de onderstaande mij compleet flabbergasted heeft achtergelaten. Ik denk er nog dagelijks over na hoe ongelooflijk dit feit is. In de onderstaande statistiek zien we hoe het was gesteld met de wereld in het jaar 1800 en nu. Maar liefst 85% van de complete wereldbevolking was straatarm, hongerig, ziek, zwak en tamelijk kansloos. In 1966 was dat 50%. De helft van de planeet was 50 jaar geleden deadbroke! Tegenwoordig is dat nog maar 9% van de bevolking. Dat is nog eens vooruitgang (hoewel het sneu is dat 9% nog steeds in extreme armoede leeft, is het nu in ieder geval beter dan ooit)!


Lees ook de boekrecensies van Tribe of MentorsIkigai en My Shredded Lifestyle. Aanraders!


5 notities 1 notitie uit mijn notitieboekje

Ik schrijf graag op wat mij tot denken heeft gezet, waaronder interessante feiten, gedachtegangen, uitspraken en sterke quotes. Normaliter schrijf ik allerlei dingen op, maar bij dit boek had ik er maar één…

Het gaat fantastisch met de wereld. Relax. Volg minder nieuws.

Wél lezen als je; Wil weten hoe het écht gaat met de wereld.

Niet lezen als je; een sensatiejournalist bent bij de Telegraaf of een religieuze gekkie die nog leeft in de jaren 80.


Extra: Hans Rosling – Zondag met Lubach


Extra: Bill Gates on Factfulness

Lees ook:

Boekrecensie: Tribe of Mentors van zelfhulp-guru Tim Ferris
Boekrecensie: My Shredded Lifestyle van Merijn Schoeber


Lees ook: MNLK boekenlijst: de 25+ boeken die Marcus in 2017 en 2018 heeft gelezen

Lees ook