Home » Contactloos betalen: hoe werkt dat eigenlijk?

Contactloos betalen: hoe werkt dat eigenlijk?

door de Redactie van MNLK

Je hebt het ongetwijfeld opgemerkt bij de kassa in de supermarkt dat mensen tegenwoordig kunnen betalen met hun smartphone. Wellicht heb je het al eens overwogen, maar durf je nog niet helemaal de stap te wagen. Je bent dan net als ik iemand die pas later op gang komt met nieuwe technische snufjes, maar na het lezen van dit artikel zul je overtuigd zijn van het gemak en dat de werking veilig is!

Contactloos betalen met je telefoon, het lijkt een vergezocht futuristisch idee uit een science fiction film, maar is nu daadwerkelijk realiteit geworden. Je kan met je telefoon alles betalen wat je maar wil, van de boodschappen in de supermarkt tot je boek in de boekenwinkel en van je nieuwe spiegelreflexcamera tot je rondje drankjes op de vrijdagavond. Welkom in de toekomst allemaal!

Maar hoe werkt dat nou eigenlijk? Hoe is het mogelijk dat we sinds kort met onze smartphone alles kunnen betalen? En is dat allemaal wel zo veilig? Waar moet je als consument op letten als je dit ook wil? Ik leg het je graag uit!

Contactloos betalen werkt zo

Met contactloos betalen gebruik je jouw smartphone als een digitale versie van je pinpas. Dit kan middels de techniek van NFC (Near Field Communication). Deze techniek wordt al lange tijd ook gebruikt als jij contactloos betaalt met je pinpas. Ook je OV-kaart is gebaseerd op dezelfde techniek, dus waarom zou je dit ook niet kunnen toepassen op de alleskunner genaamd de smartphone? Precies, en daarom is deze handige technologie van contactloos betalen in het leven geroepen.

Contactloos betalen werkt via de speciale contactloos betalen-app van je bank. Deze app open je en vervolgens houd je jouw smartphone naast de betaalautomaat met het contactloos betalen-logo. Makkelijk, nietwaar?

Voor bedragen onder de 25 euro hoef je niet eens meer je PIN-code in te voeren. Voor bedragen óver de 25 euro moet je wel even nog je PIN-code in de betaalautomaat bevestigen. Dit is in een handomdraai gelukt; je houdt de telefoon tegen de automaat, je voert je pincode in de telefoon en daarna hou je jouw telefoon nog eens tegen de automaat. Drie piepjes volgen om te bevestigen dat de betaling gelukt is. Ideaal!

Het betalen is dus ook net zo veilig als met je pinpas!


De meeste grote Nederlandse banken ondersteunen contactloos betalen en hebben daarvoor een speciale app:

Goed om te weten: je ‘gewone’ mobiel bankieren-app komt er dus niet aan te pas als jij je boodschappen afrekent met je smartphone.


Dataslurper? En wat als?

Een vraag die je wellicht hebt; kost contactloos betalen met je smartphone data? Nee, zolang NFC maar aan staat, kun je contactloos betalen.

En wat gebeurt er als je telefoon gestolen wordt? Iemand zal absoluut niet je bankrekening kunnen plunderen, want je kan maar twee keer 25 euro betalingen per keer doen. De derde keer op een dag moet er een PIN ingevuld worden. Mocht het toch gebeuren dat je telefoon verdwenen is, bel dan direct je bank op om je smartphone te blokkeren van betalingen. Zo gepiept!

Mocht dit gebeuren, dan is het natuurlijk essentieel dat je kunt bellen en/of kunt internetten. Met het sim only abonnement van Simyo zit je nooit zonder data of belminuten!

ps; contactloos betalen werkt alleen momenteel op Android-toestellen. Apple Pay is momenteel nog niet beschikbaar in Nederland.

———
Dit artikel is in samenwerking gemaakt met Simyo
https://www.simyo.nl/

Lees ook