Voedingssupplementen zijn al jaren populair. Voorstanders zeggen dat voedingssupplementen een “must” zijn, omdat onze moderne, bewerkte voeding niet voldoende stoffen meer bevat. Ook veel sporters (en zeker krachtsporters) begrijpen het belang van voedingssupplementen. Gezond en gevarieerd eten is altijd de basis, daar kunnen we het over eens zijn. Maar wie zich in het zweet werkt, heeft ook meer (aanvullende) voeding nodig.
We bespreken hieronder een aantal supplementen die je als sporter zou kunnen overwegen.
Magnesium en andere electrolyten
Via transpiratie verliezen we gemakkelijk mineralen, zoals magnesium. Magnesium is een mineraal dat een belangrijke rol speelt bij de prikkeloverdracht van de zenuwen en dus ook bij de spierfunctie en coördinatie. Een magnesiumtekort kun je vermoeden bij onwillekeurige, pijnlijke spierkrampen of bijvoorbeeld een trillend ooglid. Maar let op: bepaalde magnesiumverbindingen werken laxerend en worden daardoor minder goed opgenomen. Magnesiumcitraat is een goede keuze, eventueel in combinatie met calcium.
IJzer
Niet voor niets werd Popeye oersterk van spinazie, iets wat in die tijd nog veel ijzer bevatte. IJzer is immers dé zuurstoftransporteur van je bloed. Ook bij een licht ijzertekort zul je als sporter een stuk minder presteren. Tegenwoordig is het ijzergehalte in groente helaas teruggelopen. Ijzer haal je vooral uit rood vlees, maar als je vegetariër bent of gewoon niet te veel vlees wilt eten, kun je een supplement overwegen.
Pas wel op: ijzer is een mineraal waarvan je snel te weinig hebt, maar ook gemakkelijk te veel (stapeling). Gebruik het alleen als je een reden hebt om te vermoeden dat je een tekort hebt (vegetariër, vrouw in de vruchtbare leeftijd, of een bloeding gehad) en dan nog kun je de inname beter beperken.
Eiwitten (proteïneshakes)
Als je sport wil je graag fit zijn en dus niet te dik. Vooral krachtsporters hebben behoefte aan eiwitten, omdat dit de grondstof is voor hun spieren. Op de markt zijn allerlei eiwitshakes te verkrijgen. De meeste bestaan uit koemelkeiwit. Er zijn ook varianten zonder lactose verkrijgbaar, voor wie hier gevoelig voor is. Maar ook voor de vegan zijn er shakes. Bijvoorbeeld op basis van soja, maar ook op erwten-en rijsteiwit. Vaak zitten er weinig suikers in maar wel (hopelijk) natuurlijke zoetstof, zoals steviolglycosiden. Dat is gunstig voor het stabiel houden van je bloedsuikerspiegel. Veel van deze producten bevatten ook vezels, om je stoelgang aan de gang te houden ook als je minder eet.
Vitamine C
Vitamine C blijkt uit onderzoek een klein beetje te werken tegen spierpijn. Verder verbetert het, vooral bij sporters, de weerstand significant.
Voedingssupplementen zijn geen vervanging voor een gevarieerde en evenwichtige voeding en een gezonde levensstijl.
Feedback: info@mnlk.nl
Leestip -> Dit zijn de meest populaire sporten onder mannen
Leestip -> Ben je op zoek naar een goedkope vorm van sport omdat je wilt vermageren?