Bitcoin (BTC), iedereen heeft er wel eens van gehoord. De grootste en oudste cryptocurrency steeg eind 2017 naar een waarde van bijna $20.000. Sindsdien is de bitcoin koers enigszins teruggezakt, maar mogelijk staat bitcoin op het punt om de grote hoogtes van 2017 weer op te zoeken. In mei 2020 zal namelijk de volgende Bitcoin halving plaatsvinden.
In dit artikel lees je wat dit precies is en waarom het mogelijk een groot effect kan gaan hebben op de BTC-prijs.
Ups en downs
Bitcoin kwam een aantal jaren geleden volop in het nieuws als gevolg van het bereiken van zijn ‘all-time high’ van bijna $20.000. Een bijzondere gebeurtenis aangezien twee jaar eerder 1 BTC nog voor slechts $400 gekocht kon worden. De explosieve stijging zorgde voor een enorme toename aan interesse in “de moeder aller cryptocurrencies.”
Maar zoals een boom niet voor eeuwig door kan blijven groeien, zakte bitcoin in de twee jaren na zijn hoogtepunt terug. Bitcoin bereikte uiteindelijk een waarde van $3.000, wat het dieptepunt bleek te zijn van de ‘crypto winter.’ Na het bereiken van deze bodem brak de crypto lente aan en steeg bitcoin weer terug naar bijna $14.000!
Naast het bereiken van de recordhoogte was bitcoin het afgelopen decennium in vergelijking met goud, Amerikaanse aandelen en olie de beste investering. Stopte je in 2010 een enkele dollar in bitcoin, dan had je eind 2019 ongeveer $90.000! Diezelfde dollar had in het afgelopen decennium met Amerikaanse aandelen slechts $3,46 opgebracht.
Bitcoin begon het nieuwe jaar en decennium meteen goed. De bitcoin koers ging namelijk al stijgend het nieuwe jaar in. In 2020 staat echter een gebeurtenis op de planning die mogelijk voor nog meer volatiliteit kan gaan zorgen; de Bitcoin halving.
Bitcoin miners en hun beloningen
Om te kunnen begrijpen wat de bitcoin halving is, is het handig om eerst kennis te maken met Bitcoin miners. Dit zijn bedrijven of particulieren die met een computer, in de crypto-gemeenschap bekend als een “mining rig”, bitcoins minen. Het minen van bitcoin komt er op neer dat een computer ingewikkelde wiskundige berekeningen uitvoert met als doel transactiedata versleutelen. Zodra een miner de oplossing heeft gevonden kan zijn versleutelde data-block aan de blockchain worden toegevoegd.
De miner is een essentieel onderdeel van het Bitcoin-netwerk. Zij beveiligen het netwerk namelijk zodat hackers of andere kwaadaardige personen Bitcoin niet kunnen ontwrichten. Als beloning ontvangt een miner op dit moment 12,5 BTC voor het succesvol toevoegen van een block aan de blockchain. Nu zullen deze beloningen aankomende mei echter worden gehalveerd naar 6,25 BTC, maar waarom?
De halving, of halvering, van de beloningen is in het Bitcoin-protocol opgenomen om ervoor te zorgen dat de inflatie binnen de perken blijft. Hier ligt het grote verschil met fiat-valuta zoals de euro of dollar, deze worden namelijk constant, zonder harde restricties bijgedrukt. Fiat valuta hebben geen maximale voorraad waar bitcoin dit wel heeft, namelijk 21 miljoen BTC. Deze maximale voorraad bitcoins zorgt voor schaarste en de aanstaande halving doet daar nog een schepje bovenop.
Het positieve effect
De reden dat veel vooraanstaande figuren binnen de crypto-gemeenschap positieve verwachtingen hebben over de halving heeft met vraag en aanbod te maken. Op dit moment stromen er in principe nog 12,5 BTC per gemined block de markt in. Heel kort door de bocht zorgt de vraag van kopers en de instroom van nieuwe bitcoins (aanbod) er uiteindelijk voor dat bitcoin een waarde heeft.
Vraag en aanbod hebben beiden een effect op deze waarde. En dit is precies wat de halving zo interessant maakt. De aanvoer van nieuwe bitcoins wordt namelijk in één klap gehalveerd. Gaan we er vanuit dat de vraag gelijk blijft dan bestaat er dus een kans dat de prijs omhoog schiet. Tijdens de vorige halvings liet de prijs dergelijke bewegingen zien.
Kijk bijvoorbeeld naar de halving in 2016; een jaar na deze halving schoot bitcoin naar zijn recordhoogte! Het is daarom wellicht niet zo’n heel gek idee om deze kans te pakken en wat bitcoin te kopen op een cryptocurrency-handelsplatform als het Nederlandse SATOS. Wel moet hierbij natuurlijk gezegd worden dat in het verleden behaalde resultaten geen garantie bieden voor de toekomst.