De naam Defender werd in 1990 aan de reeks gegeven om hem te onderscheiden van de Discovery-reeks. Dit model van de Defender werd voor het eerst geïntroduceerd in 1984 en heette de 90 naar zijn wielbasis van 90 inch, in tegenstelling tot de 110 die eveneens een wielbasis van 110 inch had. Schroefvering werd ook een standaard op de 90, ter vervanging van de verouderde bladvering, net als bij de 110, waardoor een veel soepeler rijgedrag mogelijk was. Bij het model uit 1991 werden ook aan de binnenkant modernere kenmerken geïntroduceerd. Comfortvoorzieningen zoals opklapbare ramen in plaats van schuiframen werden standaard.
De Land Rover Defender 90
De Defender 90 is een vertrekpunt van zijn offroad-roots en een inval in de sector van recreatievoertuigen. Land Rover moedigde deze trend aan door het interieur van zijn nieuwe modellen comfortabeler te maken en door zijn klanten betere bekledingspakketten aan te bieden om de auto’s beter af te stemmen op dagelijks gebruik. Functies zoals cd-spelers, lederen interieur of lichtmetalen velgen zouden in het verleden nutteloos zijn geweest, maar naarmate de Defender meer en meer een straatauto werd in plaats van een terreinwagen, waren dit de volgende logische stap voor Land Rover.
[youtube v=”VD9G0sGgxEw”]
De Land Rover Defender 90 ontving zijn laatste update in 2012, met de belangrijkste wijziging onder de motorkap, waarbij een 2,2-liter versie van de Ford Duratorq dieselmotor de 2,4-liter-eenheid verving. In combinatie met een zescilindermotor, versnellingsbak, de nieuwe motor levert 122 pk en wordt naar alle vier de wielen gestuurd. De andere verandering was de introductie van de carrosseriestijl met softtop voor het grote publiek, een optie die tot dan alleen beschikbaar was voor speciale bestellingen en militaire vlootvoertuigen. In 2016 werd de Land Rover Defender serie stopgezet.
De Defender 110
Afgezien van zijn lengte, aantal deuren en binnenruimte is de Defender 90 quasi identiek aan zijn grotere broer, de Defender 110. Met andere woorden, het is gewoon een Defender met korte wielbasis, niet langer body-on-frame zoals zijn voorgangers, maar gebouwd op een gloednieuwe architectuur die wordt gedeeld met andere moderne Land Rovers. Vanaf de basis opnieuw ontworpen, er is niet veel hetzelfde tussen de oude Defender 90 en de nieuwe. Onderdeel van de Defender handelsmerken, is er nog steeds een rechtopstaande voorruit, een aan de zijkant scharnierende achterklep en een reservewiel dat extern is gemonteerd. Behalve de naam, eindigen de overeenkomsten.
Dankzij de lichtgewicht aluminium monocoque constructie van het chassis is de Defender veel stijver, terwijl de bodemvrijheid tot 291 mm hoog is. Maximaal zes passagiers kunnen binnen plaatsnemen, waarbij de zesde stoel ofwel een middenconsole wordt wanneer deze niet wordt gebruikt, ofwel een enorme middelste dode hoek wanneer deze wordt gebruikt.
[youtube v=”3mIXifo42nY”]
Nieuwe model Defender kan hier bekeken worden op de website van Land Rover zelf en hieronder:
[youtube v=”LJtybtPCgSo”]
Leestip -> Wij feliciteren Land Rover met het 50 jarig jubileum van de Range Rover – De Range Rover Vogue: ultiem rijplezier met een luxe interieur