Home » Dit is Crypto. Kansen en risico’s

Dit is Crypto. Kansen en risico’s

door de Redactie van MNLK

Je hebt het in de afgelopen jaren ongetwijfeld voorbij horen komen in het nieuws, van vrienden, familie of wellicht in je eigen portfolio: Crypto. Maar wat is het eigenlijk, welke soorten zijn er en wat doet een broker in dit geheel? Wat zijn de krachten van crypto en wat de nadelen? Hieronder krijg je op al deze vragen een duidelijk antwoord.

Crypto munten zijn er in allerlei soorten en maten

In de basis kennen we eigenlijk maar twee soorten crypto munten. Dit zijn de Bitcoins en de Altcoins. De allereerste cryptomunt die op de markt kwam is de Bitcoin. Deze digitale munt werd door een tot op heden onbekend persoon ontwikkeld en op de markt gebracht. Toen bleek dat de vraag naar deze digitale munt – en daarmee de prijs – steeg, werden er meerdere digitale munten geproduceerd. Deze munten noemen we altcoins. Alt staat hierbij voor alternatief. Ze vormen een alternatief voor Bitcoin.

Hoe staat Crypto in verband met Blockchain?

Wanneer je Crypto hoort, denk je wellicht ook aan Blockchain. Deze twee woorden zijn namelijk onlosmakelijk met elkaar verbonden. Cryptomunten draaien namelijk op deze Blockchain techniek. Wat is dit? Blockchain is het beste te omschrijven als een kasboek dat decentraal op een server staat opgeslagen. Deze techniek biedt digitale munten en partijen de mogelijkheid om samen een transactie uit te voeren zonder dat hier een middenpartij (bijvoorbeeld een bank) voor nodig is. Blockchain slaat de informatie daarbij ook overal op en checkt ook de hele tijd of die informatie overal klopt. Dit maakt frauderen binnen dit systeem bijna onmogelijk.

De krachten en risiwco’s van Crypto

Cryptomunten als Bitcoin, Ethereum en Litecoin zijn populair bij beleggers, omdat ze hoge rendementen kunnen bieden. Echter zijn cryptomunten zeer risicovolle beleggingen, omdat er weinig van te zeggen is welke kant de waarde op zal gaan. Zoals we zagen in 2018, kan de waarde van Bitcoin binnen enkele dagen of weken gigantisch stijgen, maar vervolgens ook net zo hard weer dalen. Koop je op het verkeerde moment in? Dan kun je je inleg gedeeltelijk of volledig verliezen. Sommige beleggers noemen investeren in crypto dan ook gokken in plaats van beleggen.

Beleggen, goed idee of niet?

Cryptomunten bieden een goed alternatief voor het bestaande monetair systeem, wat volledig gecentraliseerd is. Het heeft dan ook heel veel potentie en kan een tweede standaard betaalmiddel worden. Echter zijn veel landen en grote banken zelf ook al digitale munten aan het creëren die eenzelfde systeem volgen.

Beleggen in Crypto gaat via een broker, bijvoorbeeld via Bitvavo. Dit is een tussenpartij die de transactie voor je uitvoert. Dit kan een bank zijn, maar ook een online platform, of via je eigen wallet.

Beleggen in of enkel gebruik maken van deze cryptomunten brengt dus grote risico’s met zich mee. Lees je goed in en houd de trends goed in de gaten wanneer je besluit om hierin te beleggen.

Feedback: info@mnlk.nl

Lees ook: Bitcoin: wat is het en hoe werkt het?

Lees ook