Home » Dit zijn 7 praktische tips om je curriculum vitae (cv) zo goed mogelijk in te vullen!

Dit zijn 7 praktische tips om je curriculum vitae (cv) zo goed mogelijk in te vullen!

door de Redactie van MNLK

Het is een aardige klus, een goed curriculum vitae maken. Wat moet erin staan? Wat moet er niet in staan? Allerlei vragen zonder praktische antwoorden, daarom helpen wij je een handje. Wij hebben 7 tips voor een zo goed mogelijk cv!

Ben je van plan binnenkort te solliciteren? En daarvoor moet je als professional een cv schrijven dan moet je goed opletten. Deze tips kunnen essentieel zijn om die baan te scoren!

7. Gebruik altijd spellingcontrole!

Spellingcontrole is absoluut essentieel in het maken van een goede cv. Het laat namelijk zien of je er daadwerkelijk werk in gestoken hebt of niet. Het wekt bij je misschien wel toekomstige werkgever direct een beeld van je en je wilt natuurlijk dat hij of zij positief over je denkt. Maak dus simpel gebruik van de spellingcontrole (rode lijntjes dubbelchecken!) en zorg ervoor dat ook iemand anders (die eerlijk kritiek durft te geven) je cv doorneemt, je kunt namelijk zelf nog wel eens wat foutjes missen!

6. Maak er een PDF van

Een Word-document is absoluut geen aanrader om in je mail toe te voegen. Je moet een PDF gebruiken omdat je cv zo ongewijzigd blijft. Het is voor de lezer van je cv een stuk netter om een PDF te zien in plaats van een Word-document. Dit is ongetwijfeld iets wat veel mensen doen dus wees er waakzaam voor.

5. Gebruik deze woorden absoluut niet!

Er zijn een aantal woorden die je absoluut niet moet gebruiken in je cv omdat ze of cliché zijn, niet relevant of er niet in passen. Dit zijn de woorden die je niet moet gebruiken; werkloos, hardwerkend, objectief, expert, verantwoordelijk voor, negativiteit, synergie en resultaatgericht. Ook wordt het afgeraden om te praten in de derde persoon, blijf jezelf en praat gewoon in de ik-vorm.

4. Plaats je recente werkervaring vooraan

Je toekomstige werkgever is niet echt geïnteresseerd in wat jij 8 jaar geleden gedaan hebt. Het gaat ze voornamelijk om wat je als laatst gedaan hebt omdat ze zo kunnen zien of dit werk aansluit bij je vorige banen. Je oude werkervaring is voor de lezer een stuk minder interessant en relevant, plaats dus je recente werkervaring helemaal vooraan.

En probeer meer dan alleen je functieomschrijving met een jaartal te plaatsen. Je hebt immers allerlei interessante werkzaamheden vervult. Omschrijf ze kort en bondig en imponeer je toekomstige werkgever ermee!

3. Gebruik een goede foto

Het moeilijkste voor een werkgever is als je een cv krijgt zonder een foto. Je kunt namelijk niet echt een beeld krijgen van iemand van slechts een paar werkervaringen of hobby’s. Een nette en professionele foto zegt veel over jezelf en laat zien wie je bent. Zorg er dus voor dat je een foto maakt met nette kleding aan, fatsoenlijke belichting en in een keurige setting.

2. Wees creatief

Laat je creativiteit los in een cv. Het is namelijk erg saai als je een standaard cv template gebruikt met alleen wat zwart-wit dingen. Ben je een liefhebber van sport of boeken? Probeer dat dan terug te laten komen in je cv. Bouw aan een sfeervolle opmaak (dat past bij de functie!!) om te laten zien aan de lezer wie je bent en wat je met je cv wilt bereiken. Het is naast een goede foto misschien wel het belangrijkst aan een cv als je tussen de tientallen kandidaten op wil vallen.

1. Weet voor wie je het opmaakt

Veel mensen maken een cv zonder reden, iets wat je juist niet moet doen. Simpel voorbeeld; ga je bijvoorbeeld solliciteren bij de plaatselijke supermarkt als vakkenvuller? Zet dan je vorige bijbaantjes bovenaan en plaats je opleiding wat lager in het cv neer.

Voor vakkenvuller hoef je namelijk echt geen technische achtergrond te hebben en voor als je achter de kassa wilt is jouw kappersopleiding niet echt van toepassing. Zet er alleen relevante elementen in en richt het op een specifiek bedrijf of persoon. Dit geldt met name voor serieuze banen waarbij relevantie van de baan en de sollicitant het belangrijkste aspect is!


Check ook: 4 manieren om in 2020 als zelfstandige goed geld te verdienen

Lees ook