Home » Eitwitten voor vegans

Eitwitten voor vegans

door de Redactie van MNLK
Veganistisch

Veganisme wordt steeds populairder en niet zonder reden: veganistisch eten is beter voor het milieu en voor de dieren. Maar ook qua gezondheid zitten er veel voordelen aan veganisme. Maar… je moeder of vrienden maken zich zorgen dat je “niet genoeg eiwitten binnenkrijgt”. Nou, dat valt dus mee, omdat we eigenlijk niet zoveel eiwitten nodig hebben. Het is juist onze gewone, voor een groot deel dierlijke Westerse voeding vaak te veel eiwitten bevat.

Hoe hoger in de voedselketen je komt, hoe hoger de concentraties zijn van giftige stoffen uit ons milieu (zoals dioxines).. In de praktijk komt het erop neer dat we de meeste “vervuilende” stoffen in onze voeding binnenkrijgen uit vlees en dierlijke producten (zuivel en eieren).

Eiwitgehalte en veganistisch eten

Het is (onder andere) juist het lagere eiwitgehalte in veganistisch eten dat gunstig kan zijn voor je gezondheid: je zult vaak automatisch meer groente en fruit eten (basevormend) en minder eiwitten (verzurend). Een goede zuurgraad (dus niet te zuur) is belangrijk voor het vermogen van ons lichaam om te ontgiften. Maar ook voor ons mineralengehalte. En dat is weer cruciaal voor de kwaliteit van haar, huid, botten maar ook onze hartslag en de bloedsomloop bijvoorbeeld.

Nu is het ook weer niet zo dat je helemaal geen eiwitten nodig hebt. Omdat veganistisch eten inderdaad vaak wat aan de lage kant is qua eiwitten, bestaan er slimme foefjes om je eiwitgehalte toch op peil te houden.

Als vegan kun je tal van alternatieven vinden in de (biologische) supermarkt of online. Notenburgers of sojaproducten, die soms een unieke smaak hebben, maar vaker de smaak van vlees (of zuivel!) precies nabootsen. Vaak hangt aan dit soort producten wel een prijskaartje.

Voordeel

Het voordeel van dierlijke eiwitten is dat ze “vollediger” zijn. Eiwitten zijn opgebouwd uit verschillende aminozuren, maar voor een optimale opname moeten alle soorten essentiële aminozuren tegelijkertijd in de maaltijd aanwezig zijn. (Essentiële aminozuren zijn aminozuren die we niet zelf aanmaken en dus uit onze voeding moeten halen.) Dit is bij dierlijke eiwitten wel het geval, maar niet bij plantaardige.

Wil je als veganist op een slimme, goedkopere manier toch je eiwitten binnen krijgen, dan is het handig om granen met peulvruchten of noten te combineren. Bonen met rijst is een bekende (bijvoorbeeld in chili sin carne met rijst), maar ook een simpele boterham (granen) met pindakaas (peulvruchten). In de Marokkaanse keuken zijn er gerechten van kikkererwten en couscous (of gierst) of brood. Door je havermout (granen) ‘s ochtends kun je vast wat noten roeren. Sojaproducten (peulvruchten) zoals tahin of tempe, kun je combineren met rijst of quinoa, een graan dat rijk is aan eiwitten.

Even googelen (of een hip, vegan kookboek aanschaffen) en je bent gegarandeerd van tal van recepten die vol staan van deze slimme combinatie: granen met peulvruchten of noten.

Feedback: info@mnlk.nl

Leestip -> Sportvoeding voor de veganist
Leestip -> Matt van Yes Theory ging 30 dagen vegan en de resultaten choqueerden hem