Home » Gedachtegang #10: ‘Wat wil je? is de verkeerde vraag. Wat wil je opofferen is de juiste!’

Gedachtegang #10: ‘Wat wil je? is de verkeerde vraag. Wat wil je opofferen is de juiste!’

door de Redactie van MNLK

Gedachtegangen;
Zoals de Romeinse keizer Marcus Aurelius zo’n 2000 jaar geleden zijn overpeinzingen schreef, wil ik ook graag mijn uiteenlopende gedachtegangen, (on)doordachte filosofieën en opmerkelijke ervaringen met jullie delen. Dit is gedachtegang #10.


Baden in weelde

Hier bij mij in de buurt staan meerdere grote luxueuze villa’s. Enkele met beveiligingscamera’s en een grote trouwe lobbes voor het hek. Enkele met een nieuwe Lamborghini Urus of Volvo XC90 voor de deur. Elke keer als ik deze huizen passeer fantaseer ik over hoe gaaf het zou zijn om zo’n huis te bezitten en zo’n dikke bak te rijden. Enkele minuten stel ik me helemaal voor hoe de lifestyle zou zijn als je vermogend bent. Je denkt dan vooral na over de baten, en vooral niet over de lasten.

Je beeld je namelijk in dat die mensen het perfect voor elkaar hebben, dat alles vlekkeloos verloopt. Ze baden in weelde en kennen geen ongemak. Ze werken amper en spenderen nagenoeg elke minuut dat ze wakker zijn. Dit is natuurlijk reinste onzin.

We willen alles

We willen ongelooflijk veel. Het liefst hebben we een bos vol geldbomen en hoeven we nooit naar de sportschool voor die spierballen en sixpack. Een gezond dieet is niet nodig en je dagelijkse klusjes worden door je butler uit handen genomen. Het liefst willen we zoveel mogelijk met zo min mogelijk moeite. En we zijn allemaal ontzettend goed in het opsommen van wat we allemaal wel niet willen. Ik wil een grote villa met grindpad in Nederland, met een parelmoer witte Tesla, een matzwarte Lamborghini Aventador en een koningsblauwe superdeluxe Range Rover Vogue in de garage. En niet te vergeten; een penthouse in New York City. En constant op wereldreis zijn natuurlijk. Zoals je leest heb ik hier uitvoerig over nagedacht.

Het échte leven werkt echter anders.

De baten zonder de lasten

Als ik die eerder omschreven fantasie van mij werkelijkheid zou willen zien worden, zou ik 20 tot 40 jaar lang keihard moeten werken. Ik zou met een normaal baantje zoiets nooit bereiken. Ik zou moeten ondernemen, gigantische risico’s nemen, werkweken van 50 tot 70 uur moeten maken om het allemaal voor elkaar te boksen. Ik zou vele jaren ondergedompeld zijn in het drukke zakenleven. Dat betekent dat ik héél véél heb opgeofferd voor dat streven.

Wil ik dat allemaal wel? Wil ik dat wel doorstaan? Al die stress, dat overwerk, het gezeik, de slapeloze nachten. Of wil ik alleen de baten zonder de lasten? Ben ik wel bereid om door het gaatje te gaan voor die rotcenten? Ik zal nagenoeg alle vrije tijd op moeten offeren, tegen vrienden en familie constant nee zeggen en hopen dat ik geen driedubbele burn-out onderweg krijg. Is dat de lifestyle waar je over fantaseert als je zo’n villa passeert? Néé hé?

Opofferen?

Vergeet de vraag ‘wat wil je?’. Je zou jezelf moeten vragen wat je op wil offeren voor jouw doelen. Realiseer je goed wat ervoor nodig is als je iets wenst. Een groot huis, dikke auto’s en miljoenen op de bank betekent aan de keerzijde ook dat je bergen moet verzetten om dat uiteindelijk te bezitten.

Hetzelfde geldt ook voor het droomlichaam waar je van wenst. Ben je wel bereid om 5x per week in de sportschool te staan voor de rest van je leven? Ben jij die persoon die – ondanks de hele week gezond te hebben gegeten en al 4x te hebben getraind – in de zomer het koude biertje en hete bitterballetje afslaat?

Om mezelf als voorbeeld te nemen; wil ik de komende tientallen jaren mijn leven toewijden om die miljonairs-lifestyle te behalen? Eigenlijk niet. Ik streef liever naar een stressvrij(er) leven waar je niet meer dan 40 uur per week hoeft te knallen en waarbij je jouw kinderen vaker dan alleen een halfuurtje in de avond ziet. Doe mij die bitterbal maar!

The moral of the story

Het moraal van dit verhaal is als volgt; je kunt alles wel willen, maar wil je ook de keerzijde doorstaan? Als dit niet het geval is, verander je wenslijstje en voel je voorgoed verlost van de lifestyle en spullen die je niet zult krijgen. Je kwelt jezelf als je namelijk wél die ambities hebt, maar het realistisch gezien niet gaat verwerven. Creëer een lifestyle die wel bij je past, die zorgt voor veel momenten van geluk en langdurige voldoening. Mocht je wel zo’n strebertje zijn die een Ferrari en een sixpack wil, be my guest buddy, maar onderschat nooit niet hoeveel moeite dat écht kost.


Lees ook: Gedachtegang #9; “Je bent wat je eet en je wordt wat je leest!”

Lees ook