Home » Gedachtegang #12: “Doe wat je wél kan.”

Gedachtegang #12: “Doe wat je wél kan.”

door de Redactie van MNLK

Als je fit, scherp en sterk bent, kun je de wereld aan en is geen uitdaging te groot. Maar wat als je regelmatig moe, lam, futloos en ongemotiveerd bent? Hoe zorg je er dan voor dat je nog productief en sportief je dag volbrengt?

Door vallen en opstaan heb ik een mooie methode ontdekt om wél consistent vooruitgang en uiteindelijk succes te behalen.

Doe wat je wél kan!

Kijk, niet iedereen is Arie Boomsma of The Rock. Om de lifestyle, het succes en de body te hebben van deze eindbazen, moeten de meeste mannen onder ons bergen verzetten. Een berg verzetten is altijd zo’n vervelende cliché: het vraagt teveel van ons en daarom beginnen we er niet eens aan. Geheel begrijpelijk, maar je vergeet één belangrijk punt: jij bent hen niet en jij hebt alleen te maken met jezelf.

Het enige wat jij hoeft te doen is je eigen berg te bewandelen, en die hoeft niet in één maand voltooid te worden, maar juist stapje bij beetje. Stap voor stap. Helaas hebben we te maken met tegenslagen, vermoeidheid, veel verantwoordelijkheden, afleidingen en stress. Dit zorgt dat het verdomd moeilijk is om constant weer die stappen voorwaarts te maken.

Wat moet je dan doen als het tegenzit? Wat is wijsheid als je geen puf hebt om vandaag (alweer) je best te doen?

Het simpele doch praktische antwoord: Doe wat je wél kan!

Vandaag geen puf om te gaan trainen?

Als je geen spierpijn in je lijf hebt en je je fris en sterk voelt, kun je ter voorbeeld flink tekeer gaan in de sportschool. Zo’n sessie waar je helemaal gezond en wel aan de slag kunt is heerlijk, maar wat als je een man bent met zwaar overgewicht en te makken hebt met allerlei ongemakken en klachten? Doen wat je wél kan!

Wellicht kun je vandaag niet naar de sportschool, maar zou je wel een halfuurtje kunnen fietsen? Zou je met je kind naar de supermarkt kunnen lopen in plaats van met de auto? Zou je vandaag de broodjes met vet beleg kunnen wisselen voor een banaan en wat amandelen? Zou je vandaag een halfuur Netflix kunnen skippen voor een sessie rekken en strekken?

Deze kleine dagelijkse keuzes zijn dan wel kleine stappen, maar tellen immens op. Onderschat nooit de kracht van kleine stappen voorwaarts, voordat je het weer ben je halverwege de berg!

Eigen voorbeeld: ik train sinds een jaar 4x per week, maar ik heb al jaren last van mijn onderrug en stijfheid in de benen, waardoor ik op sommige dagen beperkt ben met trainingen. Wat doe ik dan? Ik doe wat ik wél kan! De ene dag zijn mijn benen bijvoorbeeld ‘vrij’ (lees: geen spierpijn, voelen goed) en de andere keer is mijn onderrug bijvoorbeeld flink aan het opspelen, waardoor ik juist de workout aanpas naar iets wat wél kan, zoals armen en borst trainen. Soms is het zo ernstig, dat ik echt niet naar de sportschool kan. Dan pak ik de fiets en probeer ik bijvoorbeeld ook wat simpele klusjes rondom het huis te doen.

Het is even accepteren dat je niet altijd alles kan, maar doordat je je aanpast naar wat je die dag wél kan, ga je als een stugge stoomlocomotief constant weer trainingen voltooien. En dat resulteert in een fitter en sterker lichaam en een tevreden glimlach op je gezicht.

Vandaag geen puf voor taaie klussen?

Ook tijdens ons werk hebben we te maken met beperkte energie, motivatie en brainpower. Met brainpower bedoel ik het potje ‘full focus’ waar we over bezitten. Brainpower is ideaal voor taaie klussen die veel focus en denkwenk vereisen, zoals het schrijven van artikelen, je belastingen doen en het plannen van een groot project. Het raakt snel op en keert pas de volgende dag op (als je er niet teveel van hebt geëist).

Aangezien we dit maar beperkt kunnen gebruiken, moeten we het slim inzetten. Maar wat als je brainpower op is en je hebt nog de hele werkdag voor de boeg? Doen wat je wél kan!

Wellicht kun je die dag geen goed artikel schrijven of je belastingen voltooien, maar je kan ongetwijfeld wel wat simpelere taken voltooien die je zowaar op automatische piloot kan uitvoeren. Voer de taken nu alvast uit die je elders in de week op de agenda hebt staan en wacht op het moment wanneer je brainpower weer ‘recharged‘ is.

Gedoseerd werken

Moet je toch echt die dag die taaie taak voltooien, dan adviseer ik aan; 10 minuten mediteren en je gedachten laten lopen, 10 pushups, een korte wandeling, wat frisse lucht en een dubbele bak koffie. Dit is echter wel weer het leegplukken van je reserves, dus verwacht niet dat je de volgende dag ook weer zoiets kunt doen. Gedoseerd werken is de gulden middenweg.

En daarmee gezegd is gedoseerd het grote magische toverwoord voor succes. Werk gedoseerd, train gedoseerd, heb lief gedoseerd en je zult gestaag en consistent op al deze vlakken successen boeken.

Voorbeeld 1: je werkt 50 uur per week, maar daardoor ben je constant moe en werk je eigenlijk ook niet echt effectief. Je kan beter 35 uur effectief en met een glimlach werken, en daardoor een stuk kwieker te pas zijn en misschien zelfs meer werk gedaan krijgen. Mocht dit niet lukken, dan ben je eigenlijk operationeel failliet, je baan of je bedrijf is dan eigenlijk niet houdbaar voor jouw gezondheid en productiviteit.

Voorbeeld 2: Stel, je kan nu maximaal 25 pushups achter elkaar, maar hierdoor heb je de volgende dag extreem spierpijn. De 25 stuks voltooien was ook verschrikkelijk zwaar om te doen en je zou het daardoor niet snel nog een keer weer doen.

Wat als je vandaag 10 stuks doet? En morgen weer 10? En de dag erna weer 10? In drie dagen heb je al meer pushups gedaan dan de man die in één doldwaze sessie 25 stuks moest doen (en vervolgens nooit meer doet). Gedoseerd is hier wederom het toverwoord. Mede doordat het houdbaar is op lange termijn en al die consistente input langzamerhand optelt. 10 pushups per dag worden er 70 per week, worden er 300 per maand en meer dan 3600 in een jaar tijd. Je kunt wel bedenken wie van de twee heren na een jaar een jaloersmakende borstkas heeft gekweekt!

Gedoseerd trainen, werken en leven, try it!


Lees ook: Gedachtegang #11: “De 0,1% beter theorie”

Lees ook