Elektronische apparaten zijn verbonden met ons dagelijks leven en zullen waarschijnlijk altijd een belangrijke rol blijven spelen. De technologische vooruitgang heeft ervoor gezorgd dat elektronische apparaten steeds kleiner, slimmer en handiger zijn geworden en ze zijn onmisbaar geworden voor veel aspecten van ons leven. Of we nu thuis zijn, op het werk of onderweg, elektronische apparaten zijn overal om ons heen en helpen ons om verbonden te blijven met de wereld om ons heen. De mobiele telefoon is een van die elektronische apparaten waar we niet meer zonder kunnen. De eerste mobiele telefoon bood alleen de mogelijkheid om te bellen. Door de jaren heen is de mobiele telefoon uitgegroeid tot smartphone die toegang biedt tot het internet, apps en tal van andere functies. Het gebruik van de mobiele telefoon heeft echter een een enorme impact op onze planeet.
Elektronisch afval stapelt zich razendsnel op
Duurzaamheid en de mobiele telefoon zijn twee onderwerpen die steeds belangrijker zijn in onze moderne wereld. De relatie tussen duurzaamheid en de mobiele telefoon is echter complex. Het gebruik van mobiele telefoons is de afgelopen jaren exponentieel toegenomen en dit heeft geleid tot een stijging van het verbruik van grondstoffen en energie voor de productie van deze apparaten. Heden ten dagen is elektronisch afval, ook wel e-waste, de snelstgroeiende afvalstroom binnen de Europese Unie. Met de snelle ontwikkelingen in de elektronische industrie en de korte levenscyclus van veel elektronische apparaten, stapelt het afval zich razendsnel op. Daarom is het belangrijk om na te denken over hoe we ons mobiele telefoongebruik op een duurzame manier kunnen aanpakken.
Op naar een duurzamere wereld
Om het probleem van de snel groeiende afvalberg op te lossen, is het belangrijk om bewust om te gaan met elektronica. De winning van grondstoffen die nodig zijn voor de productie van nieuwe telefoons, evenals de productie- en afval processen, dragen bij aan vervuiling. Daarom zouden wij als consumenten bij een kapot telefoonscherm of een slechte telefoon accu niet direct moeten denken aan vervanging, want in feite dragen we dan bij aan vervuiling. Het laten repareren van je mobiele telefoon is een duurzame én voordelige(re) optie. Heb jij bijvoorbeeld een barst in je Samsung scherm? Dan kun je jouw Samsung scherm al laten repareren vanaf €90, waarbij een origineel onderdeel wordt geplaatst. Kies jij voor het aanschaffen van een nieuwe telefoon? Dan kan de prijs oplopen tot wel €800 euro en wellicht nog meer. Ook kun je tegenwoordig met de komst van diverse reparatiebedrijven, zoals ThePhoneLab, niet alleen je scherm en batterij laten vervangen, maar vrijwel elk afzonderlijk onderdeel kan worden vervangen. Daarbij ben je niet weken lang je telefoon meer kwijt, want bij ThePhoneLab Alkmaar zijn veel voorkomende reparaties uitgevoerd binnen 30 minuten.
Bovendien help je het milieu met het laten repareren van jouw telefoon, omdat het vervangen van een onderdeel in plaats van het hele apparaat, minder afval oplevert. Bovendien verleng je vanwege de reparatie de levensduur van je telefoon, waardoor je telefoon langer meekan en de vraag naar een nieuwe telefoon (tijdelijk) afneemt. Dat maakt een reparatie tegenwoordig duurzaam, goedkop(er) en vaak sneller!
We doen het niet alleen, ook de Europese Unie doet mee
De Europese Unie (EU) heeft verschillende wetgevingen en richtlijnen opgesteld om de hoeveelheid elektronisch afval te verminderen. Daarom moeten producenten bij de productie en verkoop van elektronische apparatuur ervoor zorgen dat deze zo lang mogelijk meegaan en gemakkelijk gerepareerd kunnen worden. Bovendien moeten alle elektronische apparaten, eind 2024 uitgerust zijn met een USB-C poort. Dit is allereerst gemakkelijker en handiger, omdat je niet meer hoeft te zoeken naar verschillende laders. Daarbij zal dit ook geld besparen, omdat je niet meer hoeft te investeren in allerlei opladers. En zeker niet geheel onbelangrijk; het is beter voor het milieu, omdat het gebruik van één oplader in plaats van verschillende opladers de hoeveelheid elektronisch afval kan verminderen.
Feedback: info@mnlk.nl
Lees ook: