Home » Handige tips en tricks voor het schrijven van een ijzersterke conclusie!

Handige tips en tricks voor het schrijven van een ijzersterke conclusie!

door de Redactie van MNLK
Conclusie schrijven

Het belang van een sterke en kloppende conclusie dient niet te worden onderschat. Een conclusie vormt het slot van bijvoorbeeld je (onderzoeks)verslag, betoog, essay of scriptie. De conclusie vind je dus altijd aan het einde. Het is belangrijk om niet zomaar te beginnen met het schrijven van een willekeurige conclusie, er komen namelijk een aantal basisregels bij kijken. Hieronder lees je alles over het schrijven van een ijzersterke conclusie, dus lees snel verder!

Houd het doel van een conclusie voor ogen

Het is lastig om een conclusie te schrijven wanneer je niet echt weet wat het doel van een conclusie daadwerkelijk is. In de basis is het vrij simpel: een conclusie is een gevolgtrekking of een uiteindelijke standpuntbepaling op basis van hetgeen in het stuk is behandeld. Je geeft als het ware op observerende wijze aan wat nou het resultaat of de uitkomst is van het onderzoek dat je hebt verricht. Een conclusie bevat dus altijd gegevens die al in het stuk zijn genoemd. De toegevoegde waarde van een conclusie zit hem met name in het gemak. De lezer kan immers snel en helder zien wat je gevolgtrekking is. De conclusie dient dus ook doelgericht en helder te zijn.

Wat moet er (niet) in een conclusie staan?

Een conclusie bouw je op aan de hand van de hoofdvraag en de deelvragen en onderwerpen die je hebt behandeld in je stuk. Als het goed is kwamen deze ook al aan bod in je inleiding. Een conclusie begin je dus met het aanhalen van hetgeen centraal stond in je stuk. Vervolgens leg je kort, maar helder, per deelonderwerp uit wat je daaruit kunt concluderen. Aan het einde van de conclusie leg je uit hoe de conclusies uit de deelvragen hebben geleid tot een conclusie op de hoofdvraag of het hoofdonderwerp.

Het is belangrijk dat je conclusie geen opsomming is, het moet echt een lopend verhaal zijn. De conclusie eindig je met een mooie en sterke zin. De laatste zin bepaalt namelijk wat voor gevoel de lezer overhoudt na het lezen van je stuk. Maak hier dus gebruik van.

Wat je dus nadrukkelijk niet moet doen is het met grote lappen tekst samenvatten van het hele stuk. Zo onderbreek je namelijk de doelgerichtheid van je conclusie. Ook knip- en plakwerk en zinloze voorbeelden laat je beter achterwege. Zoals hierboven al even werd aangegeven dient een conclusie puur een observatie te zijn. Je mag in een conclusie dan ook geen nieuwe gegevens aanhalen. Een conclusie maakt of breekt een stuk.

Feedback: info@mnlk.nl

Lees ook: 4 producten die onmisbaar zijn voor thuiswerken
Lees ook: Smarthome starter guide: 5 slimme producten voor in jouw huis