Een Fabergé-ei is een juweel in de vorm van een paasei. Peter Carl Fabergé en zijn werknemers hebben tussen 1885 en 1917 69 van deze eieren gemaakt. Helaas zijn er hier nog maar 57 van over gebleven. 52 Van deze eieren zijn gemaakt in opdracht van de Russische tsaren. Zij gebruikten de Fabergé-eieren als paasgeschenk. De keizerlijke eieren zijn gemaakt van goud, edelstenen en platina en zijn allemaal uniek.
Duurste Fabergé-ei
De Fabergé-eieren komen oorspronkelijk uit Rusland. Pasen is daar een belangrijke feestdag en de Russen hebben de gewoonte om elkaar cadeaus te geven op deze feestdag. Dit waren vaak mooi versierde eieren, want deze staat symbool voor vruchtbaarheid. In 1885 gaf tsaar Alexander III de opdracht aan zijn juwelier, Peter Carl Fabergé, een paasei te maken voor zijn vrouw, tsarina Maria Fjodorovna.
Het eerste keizerlijke paasei is op die manier ontstaan. De tsarina was er zo enthousiast over dat de tsaar, Fabergé opdracht gaf om elk jaar één zo’n ei te maken. De enige voorwaarde was dat ze allemaal uniek zouden zijn en allemaal in een eigen thema.
Tsaar Alexander III overleed in 1894, maar de nieuwe tsaar Nicolaas II zette de traditie voort. Hij wilde geen één, maar twee eieren per jaar! Een voor zijn vrouw en een voor zijn moeder. In 1904 en 1905 zijn geen eieren gemaakt, vanwege de oorlog tussen Rusland en Japan.
Christie’s te Londen
Deze was in bezit van familie Rothschilds. Op 28 November 2007 werd het ei geveild bij Christie’s te Londen. Het Fabergé-ei werd die dag verkocht voor 9 miljoen pond. Dat staat gelijk aan ongeveer 12,5 miljoen euro! Daarmee was het vorige record van 2 miljoen pond verbroken.
Waar zijn de eieren nu?
Na de Russische revolutie zijn ze verdeeld over de wereld terecht gekomen. Zes eieren zijn verdwenen, zestien zijn eigendom van particulieren en vijf stuks zijn in bezit van Koningin Elizabeth II van het Verenigd Koninkrijk. Een groot aantal Fabergé-eieren zijn in musea terecht gekomen.