Home » Hoe kan je een bedrijfsovername financieren?

Hoe kan je een bedrijfsovername financieren?

door de Redactie van MNLK
Bedrijfsovername financiering

Als ondernemer wil je jouw bedrijf het liefst zo hard mogelijk laten groeien. Dit kun je op verschillende manieren bewerkstelligen. Allereerst kun je investeren in jouw bedrijf. Een nieuwe machine kan jou bijvoorbeeld helpen het productieproces te versnellen, waardoor er meer geproduceerd wordt. Naast investeren kun je ook een bedrijf overnemen. Nadeel hiervan is dat dit vaak behoorlijk veel geld kost. Speel je met de gedachte om een bedrijf over te nemen? Dan ben je mogelijk benieuwd hoe je een bedrijfsovername financiert. Wij zetten hier een aantal mogelijkheden op een rijtje.

Eigen vermogen aanspreken

Is het jouw bedrijf de laatste jaren voor de wind gegaan? Dan is dit ongetwijfeld terug te zien in de financiële resultaten. Door de positieve ontwikkelingen heb je door de jaren heen mogelijk een flink eigen vermogen opgebouwd. In dat geval kun je jouw eigen vermogen aanspreken om een bedrijf over te nemen. Grote voordeel hiervan is dat je alles met eigen geld doet. Je leent geen geld, waardoor je ook niets terug hoeft te betalen.

Een bedrijfsovername financieren met behulp van eigen vermogen heeft helaas ook nadelen. Zo is de kans aanwezig dat je vrijwel alle eigen geld van het bedrijf gebruikt. Dit is een risico, want hierdoor heb je niets meer achter de hand. Komt er op korte termijn een innovatieve ontwikkeling die voor een (grote) verandering zorgt binnen jouw branche? Dan is er mogelijk niet genoeg geld om hierop in te spelen.

Zakelijke lening afsluiten

Heb je niet voldoende eigen vermogen om een bedrijf over te nemen? Of lijkt het je verstandig om dit niet (geheel) aan te spreken? Dan betekent dit niet dat een bedrijfsovername niet mogelijk is. Nee, want je kunt zo’n overname ook zakelijk financieren. Je financiert de overname in dat geval met geleend geld. Zo’n lening is uitermate geschikt voor langlopende investeringen en daar is bij een bedrijfsovername zeker sprake van. Wordt jouw aanvraag goedgekeurd? Dan stort de kredietverstrekker het volledige bedrag in één keer op jouw rekening. Hierdoor kun je de bedrijfsovername binnen de kortste keren afronden.

Als je een bedrijfsovername financiert met een zakelijke lening, moet je deze terugbetalen. De looptijd van zo’n lening is bij veel kredietverstrekkers maximaal 5 jaar. Iedere maand betaal je een gedeelte van het geleende bedrag terug. Dit bedrag bestaat uit een gedeelte van het geleende geld, inclusief rente. Deze rente spreek je af bij het aangaan van de lening en staat vast voor de gehele looptijd. Betaal je iedere maand keurig terug? Dan heb je jouw zakelijke lening aan het einde van de looptijd volledig afbetaald.

Investeerders

Niet iedere ondernemer staat te trappelen om een bedrijfsovername te financieren met een zakelijke lening. Je moet dan immers iedere maand een gedeelte van het bedrag terugbetalen en dat vindt niet iedere ondernemer even prettig. Wil je liever niet zakelijk lenen? Ook dan behoort een bedrijfsovername nog steeds tot de mogelijkheden. Je kunt in dat geval namelijk op zoek gaan naar investeerders. Dit kunnen mensen uit jouw eigen netwerk zijn, zoals familieleden, vrienden of kennissen. Vind je het geen fijn idee om dergelijke mensen te laten investeren in een bedrijfsovername? Ga dan op zoek naar zakelijke investeerders. Zo kun je bijvoorbeeld bij een groep vermogende ondernemers aankloppen om een bedrijfsovername te financieren. Als zij genoeg potentie zien, is de kans groot dat ze aan boord stappen.

Feedback: info@mnlk.nl

Lees ook: Investeer in je woning: je krijgt er veel voor terug
En deze: Hoe weet ik welke financieringsvorm het best bij mijn onderneming past?

Lees ook