Er zijn verschillende knopen voor een stropdas (30x), voor elke gelegenheid één. Denk aan de eenvoudigen de dubbele knoop, de Windsor en halve Windsor, de platte knoop, en tot slot de vlinderknoop. Maar waar komt de stropdas eigenlijk vandaan? Hoe knoop je de verschillen de eenvoudige en de Windsor knoop en welke knoop past het beste bij jou?
De geschiedenis van de stropdas
Wist je dat de stropdas uit de tijd van Lodewijk XIII komt? Dat is het begin van de zeventiende eeuw en dus al vier eeuwen geleden. De Franse koning heeft Kroatische huursoldaten gerekruteerd die om hun hals een foulard droegen tegen de kou. Deze is op een bepaalde manier geknoopt.
De Fransen geven de das uiteindelijk de naam cravate, wanneer zij deze zelf op het hof gaan dragen. Zou dit een vervorming zijn van het woord Croat (Kroaat) kunnen zijn? Men gelooft van wel. Een aantal decennia is de mode zich over de hele hofhouding te vinden, waarmee ook koning Lodewijk XIV de das draagt.
Afgewerkt met linten en kanten verspreidt de mode van de stropdas zich over heel Europa, en om de aantal decennia verandert de vorm. Tot in de tweede helft van de negentiende eeuw de functionele en smalle stropdas tevoorschijn komt. De laatste verandering die de mode nog is ondergaan, voor de stropdas ontstond die wij vandaag de dag dragen, als een New Yorkse uitvinder in 1926 de stropdas diagonaal uit de stof snijdt.
[youtube v=”YBvbTBQF_hw”]
Een eenvoudige knoop voor een stropdas
Dit is de meest bekende knoop en vrijwel alle dassen zijn met deze knoop te dragen. De knoop is, als deze goed gestrikt is, kegelvorming en verlengd, wat perfect past bij gemiddeld, of lange mannen. Wil je een snelle knoop, strik deze dan van een fijne das. Voor een bredere knoop strik je met een brede das.
1. Plaats de stropdas om de hals met de smalle slip ter hoogte van de boekriem (of iets erboven als je lang bent).
2. De brede slip wordt over de smalle geplaatst.
3. Vouw de brede slip nu onder de smalle door.
4. Haal de brede slip nu weer boven de smalle, (in dezelfde positie als stap 2, maar dan om de smalle slip gevouwen).
5. Haal de brede slip nu achter de knoop door, richting het gezicht en haal de slip door de lus, richting de buik.
6. zodra je voorzichtig aan de brede slip trekt wanneer je de smalle slip vasthoudt zal de knoop zich vastzetten. Trek de das omhoog tot deze de nek mooi omsluit.
Valt de smalle slip weg achter de brede slip? Hangt de brede slip ter hoogte van de broekriem? Dan is het knopen van de eenvoudige knoop goed gelukt.
[youtube v=”cgEMcN-Mbgs”]
De Windsor knoop
Een knoop die vooral geschikt is voor speciale gelegenheden en vernoemd naar de Engelse Hertog van Windsor. Het is een brede knoop die vooral gedragen moet worden op een wijd gesneden boord zoals de Windsor boord of Italiaanse boorden. Het is geen eenvoudige knoop en het is belangrijk de knoop aan beide kanten tussen de boord te plaatsen, zó dat deze achter de laatste knoop van het overhemd verborgen is. Deze knoop is erg geschikt voor mannen van gemiddelde of kleine lengte,, een korte buste of een smalle hals.
- Plaats de das om de hals met de boord van het overhemd omhoog en de laatste knoop gesloten. De smalle slip wordt veel korter gelaten dan de brede slip.
- Plaats de brede slip over de smalle en beweeg deze omhoog achter de smalle slip langs, richting het gezicht en vouw de brede slip weer naar beneden. Er is een lus ontstaan om de smalle slip. De brede slip bevindt zich in dezelfde positie als in het begin van deze stap.
- Vouw de brede slip achter de smalle langs, naar de andere kant van de smalle slip.
- Herhaal stap 2, maar aan de andere zijde. De brede slip gaat dus richting het gezicht en naar beneden zodat er een lus ontstaat. De brede slip wordt vervolgens weer naar de andere zijde gevouwen, ditmaal boven de knoop langs.
- Haal de brede slip achter de knoop door, richting het gezicht.
- De brede slip gaat door de lus die bij stap 4 is ontstaan. Trek voorzichtig aan de brede slip en trek de stropdas recht.