Elke nacht opnieuw wordt het donker. Niet zo gek zou je denken toch? Nou, in Nederland misschien. Maar in sommige landen zijn er dagen dat het helemaal niet donker wordt, of juist de hele dag donker blijft. De vraag is dan ook niet zo gemakkelijk te beantwoorden als je op het eerste moment zou denken. Laten we er dieper op ingaan.
Hoe laat is het donker? Lange dagen.
In Nederland zijn we gewend aan korte dagen in de winter en lange dagen in de zomer. In de zomer kan de zon op het hoogtepunt, de langste dag van het jaar, wel zo’n 17 á 18 uur z’n gezicht laten zien. Terwijl de lichturen in de winter kunnen dalen tot slechts zo’n 7 á 8 uur. Hoe dat kan? Dat komt door de draaiing van de aarde om de zon. Het is niet moeilijk om aan te geven wanneer de zon op het hoogste punt staat, wanneer deze opkomt en weer ondergaat. Dat kunnen we nauwkeurig berekenen.
Het hangt af van de plek waar je bent en de hoogte waarop je je bevindt. Het land van de rijzende zon, Japan is een van de eerste landen die de dag beginnen. Daarna volgen andere landen in Azië naar het westen toe waarna Afrika, Europa en tenslotte Noord- en Zuid-Amerika aan de beurt zijn. Let op Oudejaarsnacht maar eens op: in Azië wordt een paar uur eerder flink wat vuurwerk de lucht ingeschoten dan in Nederland.
Waarom is het niet meteen donker als de zon ondergaat?
De aarde is rond en heeft een atmosfeer. Door deze twee factoren kennen we het fenomeen schemering. Dat is wanneer de zon onder is gegaan vanaf de plek waar je dan staat, maar nog wel schijnt op die ronding in de atmosfeer. De zon staat op een afstand van tientallen miljoenen kilometers. Als je weleens in een vliegtuig op grote hoogte hebt gezeten heb je het misschien zelf wel ervaren. Dan zie je dat de grond onder je donker is terwijl de zon nog op jou in het vliegtuig schijnt.
Nacht niet meer zo donker
Tegenwoordig leven we een stuk minder met het licht en het donker. In vroegere tijden was er geen elektriciteit en moesten mensen vuur maken om elkaar nog te zien in de nacht. Dat heeft tot veel verhalen en vertellingen geleid die we ook nu nog terugzien in talloze sprookjes en kinderverhalen.
Trouwens, echt donker wordt het dan ook niet meer in Nederland. We zijn een van de ‘lichtste’ landen ter wereld. De kassen in het Westland, de openbare verlichting en onze vervoersmiddelen maken dat het licht – ook in de nacht – altijd aanwezig blijft.
Tip: Bekijk ook eens het Noorderlicht, een fantastisch natuurverschijnsel in het donker: