Of je nu net begint met lopen of al enkele jaren loopt, de kans is groot dat je nog nooit de intentie hebt gehad om je eerste marathon te lopen. Als je overweegt je aan te melden voor je eerste marathon, gebruik dit artikel dan als richtlijn om jezelf op de juiste manier voor te bereiden.
Zorg ervoor dat je een juist trainingsschema op gaat stellen als je een marathon wilt gaan lopen
Op de dag van je marathon wil je maximaal voorbereid zijn op het aantal kilometers dat je gaat lopen. En laten we eerlijk zijn, je gaat jezelf vast en zeker een keer tegenkomen tijdens die 42 kilometer lopen. Om te voorkomen dat je je na de 16 kilometer al uitgeput voelt en de overige 26 kilometer op karakter loopt (met heftige blessures als gevolg) is een consistent trainingsschema van cruciaal belang.
Heb je op dit moment al de nodige loopervaring, dan is een schema van van 16 weken aan te raden. Tijdens deze weken leer je niet alleen goed om te gaan met de energie die je hebt, maar ook wat bijvoorbeeld gelletjes zijn en na welke afstanden je moet beginnen met het innemen van deze zoete vloeistof. Zorg je ervoor dat dit schema op orde is, dan merk je op die ene grote dag dat een marathon niets meer is dan een verlengstuk van je training. Als je goed traint, is de race zelf slechts de kers op de zweet- en kilometergevulde taart.
[youtube v=”JXaJ3wAWLI4″]
De basis is het allerbelangrijkste
De belangrijkste stap die je kunt nemen bij het voorbereiden van je eerste marathon, is ervoor zorgen dat je lichaam de afstand aankan. Het is het beste om vertrouwd te raken met 5K’s, 10K’s en vervolgens halve marathons als een manier om fysiek en mentaal voor te bereiden op langere afstanden. Je zult een betere hardloper worden als je meer gaat lopen.
Voordat je jezelf gaat inschrijven voor een volledige marathon, is het aan te raden om eerst te starten met het uitlopen van een halve marathon. Een andere goede test is om ervoor te zorgen dat je een uur comfortabel kunt hardlopen. Dit maakt marathontraining veel minder schrijnend; je hebt een basisniveau van uithoudingsvermogen en snelheid opgebouwd en je lichaam zal al gewend zijn aan de toegenomen wekelijkse kilometerstand, pijnlijke ledematen en vaak een onverzadigbare eetlust.
Dat gezegd hebbende, maak je geen zorgen als je niet de tijd hebt om echt op verschillende afstanden te rennen en te racen: een goed trainingsplan zal je helpen wennen aan het toevoegen van kilometers en langer rennen.
Nog een video:
[youtube v=”UUvFZxPLhvQ”]
Feedback voor de redactie -> info@mnk.nl