Home » Hoe werkt een bitcoin wallet?

Hoe werkt een bitcoin wallet?

door de Redactie van MNLK
Bitcoin wallet

Je hebt er lang en goed over nagedacht, maar je bent eindelijk bereid om je zuurverdiende centen om te zetten in bitcoin. Nice! Maar voordat je hals over kop begint te dromen over financiële onafhankelijkheid en passief inkomen, neem de tijd om je in te lezen over hoe je je bitcoins veilig bewaart. Daarvoor gebruik je namelijk een bitcoin wallet.

Wat is een bitcoin wallet?

Een bitcoin wallet is niets anders dan een digitale portemonnee om je cryptomuntjes zoals bitcoin in op te slaan en mee te beheren. Vergelijk dit met een online bankrekening. Om digitaal geld te ontvangen, heb je een rekening nodig. Je deelt je rekeningnummer met iedereen zonder dat dat gevaarlijk is. Jij bent namelijk de enige met de inloggegevens van je bankrekening.

Iedereen kan geld op je rekening storten, maar jij (en de belastingdienst en je bank) bent de enige die inzicht heeft in je rekening. Niemand anders kan geld versturen vanaf jouw rekening (behalve wederom de bank als ze zouden willen), simpelweg omdat jij de enige bent met de inloggegevens.

Waarom een bitcoin wallet?

Een bitcoin wallet werkt dus net als een bankrekening. Iedereen kan bitcoins naar je wallet sturen, maar jij bent de enige die bij machte is om de muntjes in je wallet naar anderen te zenden.

Er zijn grote verschillen tussen een bitcoin wallet en een bankrekening:

  • Er is geen derde partij zoals een bank die ook maar iets met je bitcoin kan doen. Jij bent echt de baas over je cryptovaluta.
  • Wallets komen in verschillende maten en vormen en er zijn honderden verschillende walletbouwers. Maar ze hebben allemaal één ding gemeen: ze zijn gratis en er worden geen periodieke kosten in rekening gebracht, zoals bij een bank.
  • Een voordeel van een bankrekening vergeleken met een bitcoin wallet is de rente die.. oh wacht, toch niet.

Maar waarom zou je een bitcoin wallet gebruiken? Simpelweg omdat je geen keuze hebt als je bitcoins wil bezitten. Nou, er is wel een andere keuze en dat is je bitcoin kopen en laten opslaan bij een derde partij. Enige nadeel is dat je niet fysiek jouw bitcoin kunt beheren.

Crypto wallets worden gebouwd als app voor op je telefoon, als programma voor op je desktop, maar ook als hardware apparaten. Laatstgenoemde type wallet is overigens niet gratis, omdat hardware wallets ook daadwerkelijk gebouwd moeten worden.

Geen enkele derde partij kan bij je coins, zelfs niet de bouwer van de wallet, deze vrijheid brengt wel wat meer verantwoordelijkheid met zich mee. Bij het aanmaken van een wallet krijg je een reeks van 24 woorden mee die je moet opschrijven. Om toegang tot je bitcoins te krijgen heb je deze woorden nodig.

Dat is natuurlijk omslachtig, dus wallets bieden daarnaast ook een ‘normale inlog.’ Denk aan gebruikersnaam en wachtwoord. Maar als je deze kwijt bent, kun je alleen nog met die 24 woorden bij je bitcoins.

Die woordenlijst is eigenlijk de heilige graal tot de eigenaarschap van bitcoin. Verlies je deze? Of heeft iemand anders toegang tot deze 24 woorden? Zeg dan maar gedag tegen je bitcoins.

Waar moet je op letten bij een bitcoin wallet?

Er zijn verschillende bitcoin wallets. Als je van plan bent om veel geld uit te geven aan crypto, dan is een hardware wallet aan te raden. Hiermee worden je 24 woorden offline gegenereerd en dit biedt veel veiligheid. De bekendste wallets worden gebouwd door het Franse Ledger en het Tsjechische Trezor, de prijzen variëren van 50 tot 120 euro.

Maar waarom betalen als het gratis kan? Als je in de appstore van je telefoon kijkt, of zoekt op bitcoin wallet in je favoriete zoekmachine, dan kom je veel aanbieders tegen. Let vooral op de volgende eigenschappen:

  • Kan de wallet op meerdere platformen gebruikt worden? Dat is handig, want dan kan je thuis via je pc bij je coins en onderweg pak je gewoon je telefoon erbij.
  • Biedt de wallet een handig overzicht van de bitcoin koers? Zo kun je bijhouden of je bitcoins in waarde zijn gestegen (of gedaald als je daar blijer van wordt).
  • Als je van plan bent om naast bitcoin, ook te investeren in andere cryptovaluta, let dan goed op of een bepaalde wallet ook andere coins ondersteunt.
  • Ondersteunt een wallet een tweede beveiligingslaag? Zoals bijvoorbeeld een 2FA code via Google Authenticator?

Genoeg keuze, maar met deze tips kom je al een eind op weg!

Feedback: info@mnlk.nl

Leestip -> Hoe kan ik bitcoins kopen en verkopen?

Lees ook