Home » Hoe werkt factoring?

Hoe werkt factoring?

door de Redactie van MNLK
Factoring

Ben je het zat om lang te wachten tot facturen betaald worden, en heb je geen zin meer om het debiteurenbeheer zelf uit te voeren? Dan kan het een goed idee zijn om een factoringbedrijf in te schakelen. Voor ondernemers die nog nooit van factoring gehoord hebben, leggen we in dit artikel uit wat factoring precies inhoudt.

Factoring snel en simpel uitgelegd

Factoring is een vorm van financiering. Facturen die je normaal gesproken gewoon naar je klant zou sturen, stuur je nu naar een factoringbedrijf. Zij betalen je het factuurbedrag veel sneller uit dan je klant zou doen. Vaak staat het geld al binnen 24 uur op je rekening. Daarbij neemt een factoringbedrijf ook je debiteurenbeheer uit handen. Je hoeft dus zelf geen betalingsherinneringen meer te sturen.

De voordelen van factoring

Het meest voor de hand liggende voordeel van factoring is dat je je facturen veel sneller uitbetaald krijgt dan normaal. Als je een betalingstermijn van 60 dagen hanteert op je facturen, dan moet je bijna twee maanden wachten tot je het geld ontvangt voor verrichte werkzaamheden of geleverde producten. Bij een factoringbedrijf ontvang je je geld vaak de volgende dag al, wat de cashflow van je bedrijf ten goede komt.

Daarnaast hoef je het debiteurenbeheer dus niet meer zelf te doen. Dit kan het factoringbedrijf van je overnemen. Het resultaat hiervan is dat je meer tijd overhoudt om te werken aan je bedrijf. Op de lange termijn kan dat zich uitbetalen in meer groei en dus een succesvollere onderneming.

De kosten van factoring

De dienst die een factoringbedrijf levert is natuurlijk niet gratis. De kosten worden berekend in de vorm van een factoringfee. Dit bedrag houdt het factoringbedrijf in op je facturen en wordt berekend als een percentage van het totale factuurbedrag. De hoogte van deze fee hangt af van meerdere factoren. Een van die factoren is de betalingstermijn: hoe korter je klant heeft om te betalen, hoe lager de factoringfee zal zijn. Ook de factuurbedragen hebben een invloed op de hoogte van de factoringfee. Voor facturen met hogere bedragen worden meestal lagere fees berekend.

Verschillende soorten factoring

Factoring kan opgesplitst worden in twee verschillende varianten: traditionele factoring en American factoring. Bij de traditionele vorm van factoring ben je verplicht om al je facturen door te sturen naar de factoringmaatschappij. Je draagt dus al je debiteuren over aan het bedrijf waarmee je werkt. American factoring werkt in veel opzichten hetzelfde als traditionele factoring. Een verschil is wel dat je bij American factoring zelf kunt kiezen welke facturen je doorstuurt en welke niet.  Bij deze variant heb je dus meer flexibiliteit en zit je niet vast aan een langdurig contract.

Feedback: info@mnlk.nl

Lees ook: Stel jezelf deze vragen bij het kiezen van een bookmaker

Lees ook