Het is waarschijnlijk het meest populaire snoep ter wereld. Het is sensueel, maakt je gelukkig en zoals beschreven in sommige studies, maakt het je zelfs slim! Veel mensen weten nauwelijks iets over het productieproces. Daarom leggen we hier kort uit hoe chocolade gemaakt wordt.
Hoe wordt chocolade gemaakt?
Cacao als basisgrondstof
Hoewel melkchocolade vaak maar een klein deel van de cacaomassa bevat, is cacao het belangrijkste ingrediënt. Hoe donkerder de chocolade, hoe meer cacao er toegevoegd is. Zonder cacao zou het geen chocolade zijn. Daarom begint de eerste stap van de productie niet in de fabriek van de chocoladefabrikant, maar op de plantage van de oorsprong van de cacao.
De vergisting van de cacaobonen
Voor de fermentatie worden de rijpe cacaovruchten opengesneden en worden de bonen met het vruchtvlees op hoopjes bedekt met bananenbladeren of in plastic of houten kisten gegoten, afhankelijk van de teeltregio en de kwaliteitseisen. Samenvattend kan de vergisting als volgt worden beschreven: Fermentatie produceert warmte (meer dan vijftig graden), waardoor de meest uiteenlopende biochemische processen in gang worden gestoken.
Belangrijk voor de verdere verwerking van cacao zijn zowel het doden van de kiem in de boon (dit is de enige manier om de boon te bewaren) als de vorming van verschillende aroma’s. Ongegiste bonen hebben nauwelijks smaak. Het juiste gistingsproces is uiterst belangrijk. Cacaobonen die niet correct gefermenteerd zijn produceren een chocolade met gebreken produceren en boren niet het volledige potentieel van de cacao aan. Afhankelijk van het type cacao en de regio kan het gistingsproces drie tot zeven dagen duren. Zodra de gisting is voltooid, krijgen de eerder witte cacaobonen een bruine kleur.
De verwerking van de cacaoboon tot chocolade
Naast het nauwkeurig fermenteren en drogen in het land van herkomst, zijn het roosteren en het mengen de twee belangrijkste stappen in de productie van chocolade, die van een goede cacaoboon een uitstekende chocolade maken. Een van de belangrijkste taken hier is het extraheren van het azijnzuur dat tijdens de fermentatie van de chocolade wordt geproduceerd. Deze zuren zijn verantwoordelijk voor de onaangename zure, bittere smaak. Ze moeten dus nauwkeurig verwijderd worden om te kunnen genieten van de volle smaak van de chocolade.
Enkele video’s over hoe chocolade gemaakt wordt:
[youtube v=”6Vacanr6z0s”]
[youtube v=”iYQo9BWymFc”]
Check ook dit artikel: Een voedingsschema maken
En deze: Wat fitness nou eigenlijk is