Als je ondernemer bent, is het belangrijk om jezelf en jouw bedrijf goed te verzekeren. Helaas is lang niet ieder bedrijf goed verzekerd. Dit komt vooral doordat er eigenlijk geen verplichte verzekeringen zijn voor bedrijven. Zo hoef jij je bijvoorbeeld niet te verzekeren voor aansprakelijkheid. Toch is het wel handig om een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven af te sluiten. Om je te overtuigen, vertellen we je in deze tekst hoe de dekking van een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering eruit ziet.
Welke schade wordt er precies vergoed?
Sluit je een aansprakelijkheidsverzekering af voor jouw bedrijf? Dan is het niet zo dat alleen schade die je als eigenaar aanricht vergoed wordt. Ook schade die medewerkers aanrichten valt namelijk binnen de dekking. Je sluit deze verzekering immers voor jouw bedrijf af en niet voor jezelf. Een andere misvatting over een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) is dat alleen schade aan personen vergoed wordt. Je kunt namelijk ook bij jouw verzekeraar aankloppen als je aansprakelijk wordt gesteld voor schade die door toedoen van jouw bedrijf is ontstaan aan een object. Is er schade ontstaan door een product dat je maakt of verkoopt? Ook dan biedt een AVB verzekering uitkomst.
Denk overigens niet dat alleen de schade zelf vergoed wordt. Ook bijkomende kosten vallen vaak binnen de dekking van een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Heb je voorrisico meeverzekerd? Dan kun je ook bij jouw verzekeraar aankloppen bij een aanspraak die plaatsvond op de ingangsdatum van de verzekering. Dit is tevens het geval bij een aanspraak door plotselinge en onvoorziene milieuaantasting. Kosten voor rechtsbijstand, een strafproces, tuchtprocedure of geschiloplossing zonder rechter, die na akkoord of op verzoek van de verzekeraar gemaakt zijn, vallen ook binnen de dekking van een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven.
Deze zaken zijn niet verzekerd met een AVB
Word je aansprakelijk gesteld voor schade die jouw bedrijf heeft veroorzaakt en ben je verzekerd voor bedrijfsaansprakelijkheid? Dan verwacht je misschien dat je niet zelf opdraait voor de kosten. Dit kan wel het geval zijn, want schade wordt niet altijd vergoed. De onderstaande schade valt buiten de dekking van bedrijfsaansprakelijkheidsverzekeringen.
– Schade aan jouw bedrijf of jezelf.
– Schade die jouw bedrijf met opzet heeft veroorzaakt.
– Schade die veroorzaakt is met of door een (lucht)vaartuig of motorvoertuig.
– Aanspraak nadat je de verzekering beëindigd hebt.
– Schade die het gevolg is van een bewuste overtreding van overheidsvoorschriften
Beroepsaansprakelijkheid meeverzekeren
Voordat je een aansprakelijkheidsverzekering afsluit, moet je weten dat er onderscheid wordt gemaakt tussen bedrijfsaansprakelijkheid en beroepsaansprakelijkheid. Hierboven gingen we in op bedrijfsaansprakelijkheid, maar je kunt deze verzekering uitbreiden met beroepsaansprakelijkheid. Dit is vooral aan te raden voor juridische, financiële, adviserende en technische beroepen. Als je arts, advocaat, architect of accountant bent, kun je niet om een beroepsaansprakelijkheidsverzekering heen. Voor deze beroepen is zo’n verzekering verplicht. Hiermee ben je bij beroepsfouten ook verzekerd voor hoge kosten bij schadeclaims.
Feedback: info@mnlk.nl
Lees ook: