De fitnesstrampoline is een uiterst effectief, maar ook vaak vergeten fitnessapparaat. Wie met de fitnesstrampoline traint, verbrandt niet alleen veel calorieën in korte tijd, maar traint ook het lichaam en zijn spieren op een manier die bijzonder gemakkelijk is voor de gewrichten. Mensen met sportblessures vinden de fitnesstrampoline een goed beginners-apparaat om de spieren, het lichaam en de blessures langzaam te laten wennen aan spanning, om te stabiliseren en zo het regeneratieproces te versterken.
Waarop moet je letten als je een fitnesstrampoline koopt?
Als je een fitnesstrampoline wilt kopen, moet je rekening houden met de volgende criteria :de terugkaatsende eigenschappen, het springoppervlak, de poten en het springoppervlak. Ook aspecten van veiligheid en externe factoren zoals de hoogte van de ruimte en de ondergrond. Al deze eigenschappen hebben invloed op de kwaliteit en dus ook op het toepassingsgebied van de fitnesstrampoline.
Check deze video eens:
[youtube v=”iyKIDK8zRmQ”]
Het herstellende effect
Het rebound effect op de fitnesstrampoline is te danken aan het veersysteem. Dit kan worden bereikt met stalen veren of in de vorm van elastieken. Beide rebounding-systemen hebben verschillende voordelen. Zo worden bijvoorbeeld fitnesstrampolines met stalen veren steeds vaker gebruikt bij fitnesstrainingen, terwijl die met elastieken goed zijn voor mensen met gezondheidsbeperkingen. Dit is te danken aan de zachtere vering die met elastieken wordt bereikt.
Een voordeel dat fysiotherapeuten vaak benutten bij revalidatiebehandelingen. Ze zijn zacht voor de rug, de gewrichten en ook de tussenwervelschijf. Stalen veren daarentegen zijn duurzamer en hebben hardere veren. Dit bevordert de spieropbouw en verbetert de conditie.
Het onderstel van de fitnesstrampoline
De poten geven de trampoline steun en veiligheid. Ze zorgen voor stabiliteit. Als vuistregel geldt: hoe meer poten, hoe beter bestand tegen kantelen. In de regel hebben fitnesstrampolines zes poten
Het springoppervlak en de grootte ervan
Er moet ook rekening worden gehouden met de grootte van het springoppervlak. Hoe groter het springoppervlak, hoe veiliger het springen. Hierdoor kun je je meer richten op het doen van de individuele oefeningen. Voor de training thuis wordt een gemiddelde diameter van een meter aanbevolen. Voor iets meer comfort is twintig centimeter meer in diameter voldoende. Hoe voller je eigen lichaamsvorm, hoe comfortabeler de grotere springzones.
[youtube v=”hW4zAlnpJj8″]
Veiligheid van de trampoline
Natuurlijk is veiligheid bij het springen op de trampoline een topprioriteit. Daarom zijn de afzonderlijke modellen ook gemarkeerd met een keurmerk. Als het om veiligheid gaat, komt de randbekleding van de fitnesstrampoline op de voorgrond. Om verwondingen te voorkomen, moet je ervoor zorgen dat alle scherpe randen en hoeken bedekt zijn. Het is ook belangrijk dat de vulling geen openingen heeft om misstappen te voorkomen.
Leestip -> Eten en sterker worden – Kamagon Ball