De overkoepelende entiteit van Google heeft een schikking bereikt van 640 miljoen euro om een vervolging wegens machtsmisbruik te voorkomen. Het bedrijf bevond zich in een juridisch geschil met diverse Amerikaanse staten en consumentengroepen vanwege het oneigenlijk gebruik van zijn dominante positie in de appstore, genaamd Google Play Store.
Beschuldigingen
Alphabet werd beschuldigd van het creëren van aanzienlijke obstakels voor appontwikkelaars, waardoor het bijna onmogelijk was om hun apps te delen via andere kanalen dan de Google Play Store. Bovendien zouden gebruikers die apps aanschaften via de Google Play Store een aanzienlijk hogere prijs hebben betaald. Het technologiebedrijf dwong ontwikkelaars van apps om transacties voor hun apps uitsluitend via de Google Play Store te laten verlopen. Google rekent een commissie van 15 tot 30 procent op het aankoopbedrag als vergoeding voor zijn diensten. Hierdoor waren de kosten voor apps onrechtvaardig hoog, volgens de aanklagers.
Boete die veel hoger ligt dan schikking
Alphabet vermijdt verdere juridische stappen door de schikking in de rechtszaak te treffen. Dit komt zowel het moederbedrijf van Google als de aanklagers ten goede. Uitgebreide juridische geschillen zoals deze vergen aanzienlijke tijd en financiële middelen van alle partijen die erbij betrokken zijn. Als het gerechtelijke proces voortgang vindt, bestaat de mogelijkheid dat Alphabet wordt aangewezen als schuldige van het misbruiken van zijn machtspositie. In zo’n situatie zou het bedrijf blootgesteld kunnen worden aan een boete die hoger is dan de huidige schikkingsovereenkomst.
Geen schuldbekentenis, wel wijzigingen in het beleid
Het overkoepelende bedrijf van Google treft een schikking in de juridische zaak zonder enige schuldbekentenis. Door deze handeling voorkomt het bedrijf dat het in de toekomst nog steeds blootgesteld kan worden aan vervolging voor het vermeende misbruik van zijn machtspositie. Bovendien heeft Alphabet toegezegd wijzigingen aan te brengen in het beleid van de Google Play Store. Van het aanzienlijke bedrag dat Alphabet betaalt, wordt een bedrag van 576 miljoen euro omgeleid naar een fonds dat dient ter vergoeding van consumenten. Circa 64 miljoen euro wordt toegewezen aan de staten die een rechtszaak hadden aangespannen tegen Google.
Verplicht gesteld om betalingen te vewerken
Aan het begin van deze maand concludeerde een jury dat Alphabet een onwettig monopolie bezit met betrekking tot zijn appwinkel. Deze juridische kwestie werd ingediend door Epic Games, het bedrijf achter het populaire spel Fortnite. De jury voerde onder andere aan dat handelspraktijken van Google als onrechtvaardig beschouwd kunnen worden voor makers van games en applicaties. Er werd vooral bezwaar aangetekend tegen het feit dat apps verplicht werden om betalingen te verwerken via het betalingssysteem van Google.
Miljoenen verliezen
De topman van Epic, Tim Sweeney, kon zijn vreugde niet bedwingen en schreef op X: “een overwinning”. Volgens analyses van verschilende Amerikaanse bedrijven heeft de uitspraak verstrekkende gevolgen gehad voor het dochterbedrijf van Google. In het verlengde hiervan heeft de topman van Epic aangegeven dat zijn bedrijf door de dubieuze maatregelen van Google, miljoenen verliezen heeft geleden. Epic was in een soortgelijke rechtszaak minder succesvol. Deze hadden ze toen aangespannen tegen Apple.