Home » Planten stekken? Stek jouw plantje in 4 stappen

Planten stekken? Stek jouw plantje in 4 stappen

door de Redactie van MNLK
Planten stekken

Plantjes stekken. Je hoort en ziet het overal. Ben jij al warm geworden voor deze plantentrend? Plantjes stekken is niet alleen een lust voor het oog, maar ook een leuke (nieuwe) hobby voor thuis. Mocht jouw woonkamer dus verzadigd zijn met een urban jungle van hangende planten, planten in een plantenstandaard of planten in de vensterbank: bereid jouw plantenfamilie dan uit met stekjes!

Plantenfamilie uitbreiden met stekjes

Wil jij ook binnenkort genieten van het groeiproces van de stekjes? En heb jij nog wel wat ruimte over op jouw eettafel, in de boekenkast of op een sidetable voor nieuwe plantenstekjes? Planten stekken lijkt ingewikkelder dan het is. De meeste planten kun je namelijk gewoon vanuit jouw eigen woonkamer stekken, al is er tegenwoordig ook een trend gaande waarin er stekjes met (on)bekenden geruild worden! De beste periode om van start te gaan is in het voorjaar – dit is namelijk de periode waarin er voldoende daglicht en warme voor de planten is om te kunnen groeien. Wat betreft materiaal heb je niet zoveel nodig. Een schaar, een vaasje met water, een bloempot met potgrond en vooral veel geduld! Ben je beginnend stekker? Begin dan met een plant die eenvoudig te onderhouden is, zoals een van de planten hieronder:

In 4 stappen naar een nieuw plantenlid

Ieder plant groeit en vermeerdert op zijn eigen manier. Hierdoor stek je ook verschillende planten op verschillende manieren. Voor sommige planten heb je een deel van de stengel nodig om te kunnen stekken, terwijl bij anderen planten een enkel blaadje al voldoende is. Toch heeft Home & Livingplatform Biano geprobeerd om een handig stappenplan te beschrijven die je helpt in het stekken van verschillende plantjes:

  1. Het soort stekje herkennen
  2. Het stekje van de plant verwijderen
  3. Het stekje wortelen
  4. Wachten, wachten en wachten

Stap 1. Herken het soort stekje

Omdat verschillende planten op verschillende manieren zich vermeerderen, is het in de eerste stap van belang dat je het type plant herkent. Sommige planten groeien op een stevige stam en kun je herkennen door het stekje dat aan de plant zelf of aan de zijkant van de plant zich bevindt. Voorbeelden van dit type plant is bijvoorbeeld de Dracaena, Ficus of Yucca. Heeft jouw plant lange stengels? Zoals bijvoorbeeld de Epipremnum, de Gatenplant of de Philondendrons? Dan kun je de luchtwortels naast de blaadjes als stengelstek nemen. Vetplantjes, zoals een Aloë Vera, hebben vaak stevige bladeren die je in z’n geheel van de stam kunt verwijderen. Om het type plant te herkennen heeft Biano de meest veelvoorkomende soorten op een rijtje gezet:

Stap 2. Het stekje van de plant verwijderen

Als je weet op welke manier de plant zich vermeerdert en dus op welke manier de stekjes groeien, is het tijd om het stekje te verwijderen. Het verwijderen van de stek is het belangrijkste onderdeel in het stek-proces, ontsmet daarom altijd het gereedschap voor je begint en zorg dat je met schoon materiaal werkt. Het verwijderen van de stek is opnieuw afhankelijk van het type plant dat je wilt gaan stekken en kan op drie verschillende manieren. Het kan zijn dat je A) het stekje van de stam moet verwijderen, B) het stekje van de stengel moet verwijderen of C) een los blad moet verwijderen. Hieronder zullen de drie manieren toegelicht worden.

Stap 3. Het stekje wortelen

Nadat het stekje op de juiste manier verwijderd is, is het tijd om de plantenstek te gaan wortelen. Ook het wortelen van het stekje kan op twee manieren uitgevoerd worden. Heeft jouw stekje al wortels? Dan kun je het plantje direct in een bloempot of vaas met potgrond stekken. Zorg wel voor een voldoende vochtige grond: een stekje heeft namelijk net even wat meer zorg nodig dan een volwassen plant. Planten die nog geen wortels hebben kun je beter in een vaasje met water eerst laten wortelen. Op die manier hoef je namelijk niet bang te zijn dat ze te weinig water krijgen én kun je ook nog eens genieten van groeiproces onder water. Het enige nadeel van deze manier is dat het plantje wel een tijdje weer moet wennen als je hem uiteindelijk in de potgrond stopt.

Stap 4. Wachten, wachten en wachten

Is geduld een sterke eigenschap van jou? Dat is goed nieuws. Hoewel sommige plantjes zich binnen een week zullen gaan wortelen, kunnen andere stekjes er soms namelijk maanden over doen om zich te wortelen. Indien de bladeren er niet verlept of geel uitzien kun je er in ieder geval van uitgaan dat het stekje nog druk bezig is om de wortels te ontwikkelen. Als uiteindelijk de wortels voldoende gegroeid zijn, kun je het stekje verpotten in een bloempot met aarde. Houd een maatstaf aan van minimaal 5 centimeter bij kleine plantjes en minimaal 10 centimeter bij grote kamerplanten. Omdat het voor een stekje een grote omschakeling kan zijn om van water naar potgrond over te schakelen, moet je ervoor zorgen dat de aarde in de bloempot in het begin voldoende vochtig blijft.

Feedback: info@mnlk.nl

Lees ook: Een huis kopen of verbouwen? Denk meteen aan de toekomst!
En deze: 4 producten die onmisbaar zijn voor thuiswerken