In de modelbouwwereld is het doel vaak om zo realistisch mogelijk te bouwen. Dat betekent dat ook het verven van jouw miniatuur zeer gedetailleerd moet zijn. Een airbrush is een spuitpistool waarmee je verf en lucht met elkaar mengt. Via een simpele druk op de knop voorzie je gemakkelijk modelbouwprojecten van verf. Het verschil met normale verfspuiten is dat een airbrush erg verfijnd is, en dus vele malen kleiner.
Er bestaan veel verschillende soorten airbrushes. Om ervoor te zorgen dat jij bij het eerste gebruik van je airbrush geen beginnersfouten maakt, stomen wij je in dit artikel klaar voor de eerste keer airbrushen!
Wat is een airbrush?
Aan het gebruik van een airbrush voor modelbouw zitten een aantal voordelen. Een van de voordelen is dat airbrushen eigenlijk op alle verfoppervlakken mogelijk is. Waar jouw miniatuur dus ook van is gemaakt, airbrushen is altijd een mogelijkheid. Ook kun je gemakkelijk de sproeiers verwisselen. Dit maakt het mogelijk om met dezelfde airbrush eerst een groot oppervlak te spuiten, om vervolgens een heel gedetailleerd stuk te spuiten.
Welk materiaal heeft u nodig?
Er zijn verschillende soorten airbrushes, die elk een bepaalde werking hebben. Bij een single action airbrush stel je van te voren de verdeling tussen lucht en verf in. Dit is eigenlijk een hele simpele spuit die met 1 druk op de knop verf spuit. Met een double action airbrush wordt het mogelijk om mooie effecten toe te passen, zoals prachtige kleurverlopen. Tijdens het spuiten is het bij deze spuiten mogelijk om de verf/lucht verhouding te regelen, waardoor ook heel licht verven kan.
Het grote verschil tussen de twee is dat een single action airbrush makkelijk is in gebruik. Wil je dus grote oppervlakken in een keer verven, dan is dit absoluut de juiste airbrush voor jou. Wil je echter ingewikkeldere stukken verven, met moeilijkere technieken zoals kleurovergangen, ga dan voor een double action airbrush.
Hoe leer je een airbrush te gebruiken?
Airbrushen leer je eigenlijk vooral door oefening. Het vereist wel een hoop geduld, want het is niet altijd makkelijk. Bereid je er dus op voor dat het ook mis kan gaan. De eerste stap die je volgt als je gaat airbrushen, is het aansluiten van het pistool en de compressor. Hierna vul je het verfreservoir met de gekozen kleur. Nu kun je beginnen met het airbrushen, met zowel de single action- als double action airbrush.
Zeker als je met lastige details gaat werken, zoals precieze kleurovergangen met een double action airbrush, is het erg lastig om dit onder de knie te krijgen. Blijf het dus vooral oefenen, bijvoorbeeld op een witte doek. Zo weet je zeker dat je, als je begint met het bespuiten van je daadwerkelijke modelproject, de techniek onder de knie hebt.
Tips & tricks
Het kan lastig zijn om je airbrush schoon te maken. Kijk daarom eens naar een airbrush cleaner, zodat je airbrush altijd goed schoon wordt na gebruikt. Een andere tip is om de verf erg goed te verdunnen, zodat het niet verstopt raakt in de airbrush. Dit kan namelijk zorgen voor dikke spetters, waar je bijvoorbeeld weer druipers op je modelbouwproject van krijgt. Echter is het ook belangrijk om de verf niet te erg te verdunnen, dat zorgt er namelijk voor dat de verf niet hecht.
Het is handig om nieuwe kleuren altijd even op verschillende materialen te proberen. Dit zorgt er namelijk voor dat je zeker weet dat de verf goed hecht en dat de kleur goed gemengd is. Het laatste wat we willen zeggen is dat airbrushen niet iets is dat je leert door erover te lezen of naar filmpjes te kijken. Je moet het gewoon doen, over en over. Probeer zoveel mogelijk technieken uit en uiteindelijk zul je het zeker onder de knie krijgen!
Feedback op dit artikel: info@mnlk.nl
Lees ook: Witte verf van Sigma is een van de grote merken in Nederland