Een metalen dak is veruit een van de beste en meest economische keuzes op het gebied van dakbedekking. Een metalen dak gaat met minimaal onderhoud gemakkelijk 70 jaar mee en biedt fantastische bescherming tegen verschillende weerselementen. In veel gevallen moet een metalen dak echter wel geïsoleerd worden, zodat het binnen in een gebouw koel blijft tijdens de zomer en de warmte kan worden behouden tijdens de winter. De isolatie van metalen dakbedekking vereist uitstekende vaardigheden en technische expertise. In dit artikel nemen we enkele belangrijke aspecten met je door om de beste manier te vinden om metalen daken te isoleren.
Waarom is het belangrijk om isolatie te plaatsen onder een metalen dak?
Het is een feit dat het isoleren van een metalen dakbedekking kan helpen tegen twee veel voorkomende, maar belastende problemen: warmte- en koelteverlies. Dit komt omdat metaal een warmtegeleidend materiaal is, waardoor er sprake is van warmteoverdracht tijdens zowel koude als warme dagen. Als gevolg daarvan daalt de binnentemperatuur gemakkelijk wanneer het buiten koud is, terwijl de hitte juist naar binnenkomt tijdens de warmere dagen. Het aanbrengen van een isolerende laag kan helpen dit probleem te voorkomen. Er zijn verschillende manieren om een metalen dak te isoleren, waaronder de twee meest voorkomende: schuimplastic en glaswol.
Isoleren met schuimplastic
Schuimplastic is een van de beste doe-het-zelf-materialen om te gebruiken bij het isoleren van een metalen dakbedekking. Dit soort materiaal staat bekend om zijn lage thermische geleidheid, uitstekende prestaties en relatief lage kosten. Bovendien is schuimplasticisolatie zeer licht en gemakkelijk te installeren. Je kunt dit schuim altijd aan de binnen- en buitenzijde van de bekleding aanbrengen en zal perfect onder een metalen dak liggen, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over het gedoe.
Het is echter belangrijk dat de voering van schuimplastic op de juiste wijze tussen de bekleding en de isolatie wordt aangebracht om schimmelvorming te voorkomen. Het is dus absoluut noodzakelijk om speciale aandacht te besteden aan optimale schoonmaak, een goede hechting en dampdoorlatendheid.
Glaswol
Wil je een goede fysieke barrière creëren tussen het binnengebouw en de stalen dakplaten, dan kun je gebruik maken van glaswol. Net zoals schuimplastic, is glaswol een zeer populair isolatiemateriaal en goedkoop, maar weerstandbestendiger en flexibeler. Hierdoor kunnen oneffenheden tijdens de installatie gemakkelijk worden opgevangen. Dit lichtgewicht materiaal is daarnaast brandbestendig en milieuvriendelijk, want het is gemaakt van gerecycleerde materialen.
Bij glaswol is het echter wel belangrijk om te onthouden dat het niet vochtbestendig is, wat betekent dat het niet kan worden gebruikt in vochtige ruimtes. Bovendien moet er tijdens de installatie rekening worden gehouden met het feit dat er irriterende stofdeeltjes vrij kunnen komen, waardoor goede bescherming zoals een beschermbril en een stofkapje altijd worden aangeraden.
Feedback: info@mnlk.nl
Lees ook: