Home » Uitleg over BPM, wat is dat precies?

Uitleg over BPM, wat is dat precies?

door de Redactie van MNLK
BPM

Alsof iedereen precies weet wat het is. Zo vanzelfsprekend wordt de term BPM gebruikt als het gaat om auto’s, autodealers en belasting. BPM betekent ‘belasting van personenauto’s en motorrijtuigen’. Koop je in Nederland een nieuwe personenauto, bestelwagen of een motor, dan betaal je BPM. Dat geldt ook wanneer je importeert; in dat geval betaal je rest BPM. Bij export kun je in bepaalde gevallen die rest BPM juist terugkrijgen van de belastingdienst.

Wat is BPM?

Stel je schaft een auto aan in Nederland of je besluit een auto te importeren naar ons land. Dan ben je dus BPM verschuldigd Wie de aangever is en wie betaalt, dat is afhankelijk van de situatie. Is er sprake van een nieuwe motor of auto en wordt die bijgeschreven in het kentekenregister van Nederland, dan is het aan de importeur om aangifte te doen én te betalen.

Je moet zelf betalen als je een auto met buitenlands kenteken koopt en met die wagen in Nederland gaat rijden. Ook betaal je zelf als je van een bestelauto een ‘gewone’ auto maakt. Dat geldt eveneens als je meer dan veertien dagen in een auto, motor of bestelauto wilt rijden die een buitenlands kenteken heeft. Tenslotte betaal je ook zelf als je in eigen land een bestelauto koopt en daar BPM voor staat. Ben jij betaler en aangever? Dan kan het zijn dat je ook nog eens douanerechten en omzetbelasting moet voldoen.

Ondernemer?

Voor bestelauto’s geldt dat als je als particulier een dergelijke auto koopt, je van de belastingdienst een schrijven ontvangt aangaande de BPM. Ben je ondernemer, dan is dat niet altijd het geval. In bepaald gevallen hoeft er namelijk geen BPM voldaan te worden. Mensen met een beperking en een bestelauto, krijgen vaak de mogelijkheid de BPM te verrekenen

Het bedrag dat voldaan moet worden, ligt aan de CO2-uitstoot en de nettoprijs van de auto. Voor bestelwagens geldt alleen de nettoprijs. Bij een occasion geldt de cataloguswaarde op het moment dat de vierwieler in gebruik werd genomen. Er hoeft niet altijd BPM betaald te worden, bijvoorbeeld voor bestelauto’s die 0 gram per kilometer CO2-uitstoot hebben, elektrische auto’s bijvoorbeeld.

Dit geldt ook voor een auto die na 1 januari 2009 in gebruik werd genomen én daarnaast een maximale CO2-uitstoot kent van 89 gram per kilometer bij een benzinemotor. Voor diesel geldt 96 gram. Motoren die een kwart eeuw of ouder zijn, zijn ook vrij van BPM. Op de website van de belastingdienst wordt dieper op BPM en de kosten ingegaan.

Geef feedback door aan onze redactie.