Home » Voor het eerst een huis kopen: dit kun je verwachten van de hypotheek

Voor het eerst een huis kopen: dit kun je verwachten van de hypotheek

door de Redactie van MNLK
Huis verven

Bijna niemand kan een huis kopen zonder daar een hypotheek voor af te sluiten. Dat moet je trouwens ook helemaal niet willen, omdat het fiscaal ongunstig is. Als je voor het eerst een huis gaat kopen, is het een spannende tijd. Eerst de bezichtigingen, dan een bod. En als dat geaccepteerd wordt, is het aan jou om de hypotheek rond te krijgen. Als het goed is, weet je al of dit gaat lukken, omdat je in het voortraject al het nodige hebt uitgezocht. Dit artikel helpt je daar een handje bij en geeft je tools voor een maximale hypotheek berekenen.

Het voorwerk

Zoals gezegd kun je met een goed voortraject de nodige onzekerheid wegnemen. De hypotheek berekenen  kan met diverse hulpmiddelen. Het is alvast goed om te weten dat je van de Nederlandse overheid maximaal 100% van het aankoopbedrag mag lenen. Daarmee ben je er nog niet helemaal, omdat er nog wat kosten bijkomen. Het is dan ook slim om over eigen geld na te denken. Eveneens is het van belang of je alleen jouw inkomen gaat gebruiken, of ook dat van je partner. Met twee inkomens kun je uiteraard meer lenen.

Denk na over de maandlasten

Behalve de hoogte van de hypotheek zijn ook de verwachte maandlasten belangrijk. Het is niet gezegd dat als je een hypotheek van €250.000 kunt krijgen, je makkelijk iedere maand de vaste lasten kunt ophoesten.

De maandelijkse aflossing en bijbehorende rente van de hypotheek worden de grootste kostenposten. Hoe hoog precies, verschilt per hypotheek. Ook de hoogte van de hypotheekrente en of je voor vaste of variabele rente kiest, is belangrijk. Je hypotheekadviseur zal je hier alles over uitleggen en je advies geven.

Er komen altijd nog wat kosten bij. Dan kun je denken aan verzekeringen, bijvoorbeeld voor je inboedel, en de energierekening. Dit worden de totale woonlasten genoemd. Het is wel zo slim om voor een hypotheek te kiezen waarbij je de nodige marge inbouwt.

Schenking van je ouders

Eigen geld is een vereiste. Als je starter bent, kan dit een probleem zijn. Maar er zijn wel wat andere mogelijkheden. Van je ouders mag je eenmalig een belastingvrije schenking krijgen. Dat bedrag staat sinds begin 2023 op net geen €29.000. Voorwaarde van de schenking is dat deze gebruikt wordt voor de aankoop van het huis of een verbouwing.

Daarnaast zijn er veel gemeenten in Nederland die een starterslening aanbieden. Dat is een extra lening bovenop je hypotheek. Dankzij deze lening is het voor starters makkelijker om een huis te kopen.

Een bouwdepot

Als je een wat oudere woning koopt waar nog wat aan moet gebeuren kun je kiezen voor een bouwdepot. Ook dit is een extra lening bovenop je hypotheek. Het geld mag ook echt alleen gebruikt worden voor het verbouwen van het huis. Het bedrag staat maximaal twee jaar op een aparte rekening. Het bouwdepot los je op dezelfde manier als de hypotheek af.

Feedback: info@mnlk.nl

Lees ook:

Lees ook