Home » Waar ben je voor verzekerd als je een inboedelverzekering afsluit?

Waar ben je voor verzekerd als je een inboedelverzekering afsluit?

door de Redactie van MNLK
Inboedelverzekering (1)

De meeste mensen die op zichzelf wonen, hebben een inboedelverzekering. Toch kiest lang niet iedereen ervoor om deze verzekering af te sluiten. Dit hoeft ook niet, want een inboedelverzekering is niet verplicht. Besef je wel dat je zelf opdraait voor de kosten bij schade aan jouw inboedel als je hier niet voor verzekerd bent. Met een inboedelverzekering hoef je hier niet bang voor te zijn. Toch keert een inboedelverzekering niet altijd geld uit bij schade aan jouw inboedel. Daarom zetten we hier op een rijtje waar je precies voor verzekerd bent met een inboedelverzekering.

De inboedelingverzekering

Brand

Je gaat er ongetwijfeld niet vanuit dat er een brand ontstaat in jouw woning. Toch is de kans altijd aanwezig. Zo kan kortsluiting in de elektrische installatie er bijvoorbeeld voor zorgen dat er brand uitbreekt. Of kan er een ongeluk gebeuren tijdens het koken. Beide oorzaken staan in de lijst van de brandweer van de tien meest voorkomende brandoorzaken door menselijk handelen. Een brand veroorzaakt vrijwel altijd veel schade. Hierdoor zijn meubels in jouw huis mogelijk niet meer bruikbaar. Heb je een inboedelverzekering afgesloten? Dan keert een verzekeraar jou geld uit om de kosten van schade door brand te dekken.

Waterschade

Het weer in Nederland is nogal wisselvallig. De ene dag kan het mooi weer zijn, terwijl het de andere dag met bakken uit de lucht komt. Als gevolg van deze neerslag kan er schade ontstaan aan jouw inboedel. Als je een inboedelverzekering hebt, klop je waarschijnlijk bij jouw verzekeraar aan om de schade vergoed te krijgen. Wanneer de schade het gevolg is van directe neerslag, keert vrijwel iedere verzekeraar geld uit. Is het water binnengekomen via een openstaand raam of een openstaande deur? Ga er dan niet van uit dat je een vergoeding krijgt. Ook bij waterschade tijdens een verbouwing keren veel verzekeraars geen geld uit.

Inbraak en diefstal

In veel woningen in ons land komen tegenwoordig behoorlijk wat waardevolle spullen voor. Zo hebben veel mensen een dure televisie, tablets, laptops en smartphones in huis. Als er wordt ingebroken, is de kans groot dat inbrekers dergelijke spullen meenemen. Heb je een inboedelverzekering? Dan keert een verzekeraar jou geld uit om de gestolen spullen te vervangen.

Interpolis vergoedt maximaal 35.000 euro bij de diefstal van onder meer laptops en tablets en 15.000 euro bij sieraden en horloges. Ook schade die is aangericht bij een inbraak wordt doorgaans vergoed. Om geld van de verzekering te krijgen, eist een verzekeraar wel dat je aangifte doet.

Schade door eigen schuld

Heb je zelf schade veroorzaakt aan jouw inboedel? Denk dan niet dat dit standaard vergoed wordt door een inboedelverzekering. Om schade door eigen schuld vergoed te krijgen, moet je namelijk een speciale verzekering afsluiten. Dergelijke schade wordt bijvoorbeeld niet vergoed door Inboedel Uitgebreid van Interpolis, maar wel door een inboedelverzekering met allrisk. Ook bij schade aan geleende spullen van iemand anders keert een verzekeraar geld uit.

Niet jouw gehele inboedel is verzekerd

Sommige mensen weten niet precies wat valt onder de inboedelverzekering, het kan best onduidelijk zijn voor sommige mensen. Deze verzekering dekt alleen schade die ontstaat aan losse objecten, zoals de eettafel, stoelen, de bank en een losse koelkast. Heb je een inbouwkoelkast? Dan valt deze niet onder een inboedelverzekering. Deze zit immers vast aan jouw woning, waardoor deze onder de opstalverzekering valt. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor een vaste vloer en zonnepanelen. Wil je voorkomen dat dergelijke schade niet vergoed wordt? Sluit dan een inboedel en opstalverzekering af. Zodoende ben je niet alleen verzekerd voor schade aan losse objecten, maar ook voor schade aan vaste objecten en jouw woning zelf.

Feedback: info@mnlk.nl

Lees ook: Wanneer zou je een rechtsbijstandverzekering moeten afsluiten?
En deze: Je eigen zorgverzekering goed regelen doe je zo

Lees ook