Voetbal International, Voetbal Inside en nu dus Veronica Inside: al sinds het begin van deze eeuw stemmen vele tv-kijkers af op dit programma. Dat zijn lang niet altijd voetballiefhebbers. Hoe kan een simpel praatprogramma over voetbal zo lang zo veel kijkers trekken?
The A-team-effect
Het concept stelt niks voor: vier mannen die anderhalf uur lang over voetbal praten. Toch is er een bepaalde factor die de hoofdpersonen zo’n grote populariteit bezorgen: het The A-team-effect. Totaal verschillende personages die elkaar aanvullen. Wanneer er één ontbreekt, is dat hele effect weg. Zie ook Top Gear, The Beatles of de serie Friends.
Controversie
Als je vaak grappen maakt, valt er wel eens één verkeerd. Daar kunnen Gijp & co over meepraten. Maar in negen van de tien gevallen wordt iets opgepikt, uit zijn context geknipt en binnen een kwartier tot nationale rel getransformeerd. Critici en tegenstanders maken het programma alleen maar groter door steeds de nadruk te leggen op hun voorbeeldfunctie. Maar als je denkt dat het publiek zich spiegelt aan een balorige ex-voetballer en een sigaren rokende bluesliefhebber, onderschat je je medemens. Lang niet elke kijker is het anderhalf uur lang roerend eens met Gijp en Derksen – integendeel zelfs. Het zijn simpelweg mannen in wie kijkers zichzelf herkennen, maar tegelijkertijd niet al te serieus nemen laat staan als voorbeelden zien: op diverse voetbalfora worden ze neergezet als de Waldorf & Statler van de Nederlandse voetbalwereld.
Maar wellicht is de irritatie ook een gevolg van hun ruimhartige beloning: Gijp rijdt er in drie hele dikke wagens van. Hij kan zijn verzekering auto overigens intussen aanpassen omdat één van zijn auto’s vernield werd – al dan niet door mensen die zijn grappen in het programma minder kunnen waarderen.
Chaos
In de boeken Topshow en Inside van Michel van Egmond, tevens biograaf van Gijp en Kieft, lees je hoe onorthodox dit programma tot stand komt en schiet je vroeg of laat onwillekeurig in de lach. Je komt erachter dat het drietal geen enkel kwaad in de zin heeft, maar wel eigenschappen heeft die veel opiniemakers niet tonen: zelfspot en zelfrelativering. Genee, Derksen en Gijp nemen in VI niets of niemand serieus en zéker zichzelf niet. Het zijn hilarische verhalen waarin ook de vaste gasten zoals Wim Kieft, Jan Boskamp, Valentijn Driessen en Hans Kraay jr. uitgebreid aan bod komen. Van Egmond beschrijft op gortdroge en ironische wijze wat voor onhandige mannen er elke maandag- en vrijdagavond weer aan tafel zitten – er is wel een draaiboek, maar dat leest niemand. Die chaos, dat totale gebrek aan planning spat van het scherm af en dat is misschien wel de belangrijkste oorzaak van de populariteit van VI.