Biologisch. Een woord dat al behoorlijk wat jaren trending is in de wereld van eten en drinken. In de wereld van wijn is dat nog niet zo lang het geval. Er wordt pas sinds 2012 officieel gesproken over biologische wijnen. Biologische wijnen hadden lange tijd niet zo’n goed imago en stonden bekend om hun vrij hoge zuurgraad. Gelukkig hebben de biologische wijnboeren de afgelopen jaren niet stilgezeten en zijn er inmiddels veel ontzettend goede biologische wijnen op de markt. Dus ga je wijn bestellen? Proef dan eens biologisch.
Wanneer is een wijn biologisch? Een wijn is biologisch als deze is gemaakt met zo min mogelijk kunstmatige ingrepen, zoals het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen tegen insecten of het extra voeden van de bodem waarop de wijnstokken groeien met kunstmest. Ander belangrijk verschil tussen een ‘gewone’ en een biologische wijn is dat er in de laatstgenoemde zo min mogelijk sulfiet zit. Hoewel er altijd een kleine hoeveelheid sulfiet in wijn aanwezig is, dit komt immers vrij tijdens de gisting, is die hoeveelheid wel duidelijk minder in biologische wijn. In tegenstelling tot reguliere wijn, waaraan juist vaak extra sulfiet wordt toegevoegd. Bijvoorbeeld om de wijn langer zuiver te houden en de groei van bacteriën tegen te gaan.
Het voordeel van een biologische wijn
Het proces van wijn maken is bij biologische wijnen duurzamer en schoner dan bij de reguliere wijnbouw en dus beter voor het milieu. Ook voor de smaak heeft biologische bouw voordelen, biologische wijnteelt levert vaak kwalitatief betere druiven op. De kleine hoeveelheid sulfiet maakt deze wijnen bovendien een goede optie voor wijnliefhebbers die gevoelig zijn voor dit stofje. Eigenlijk zijn alle wijnsoorten tegenwoordig ook in een biologisch variant verkrijgbaar. Van rood en wit, tot rosé en mousserend. Ben jij op zoek naar een witte wijn? Kijk dan ook eens naar biologisch, er is keuze genoeg. Hieronder tippen we een paar goede opties.
Siciliaanse rode wijn
Op Sicilië wordt veel biologische wijn verbouwd, zowel rood als wit. Een heerlijke optie voor rode wijn is een wijn van het op Sicilië populaire druivenras Nero d’Avola. Deze wijnen hebben een fruitig en zacht karakter met een stevige body en de mooie geuren en smaken van rood fruit, bessen, kersen en pruimen. Heeft de wijn gerijpt op hout, dan ontdek je ook de heerlijk kruidige impressies van tabak en koffie.
Duitse witte wijn
Ook in Duitsland wordt er steeds meer biologische wijn gemaakt. Rieslings bijvoorbeeld. Ook deze wijnen zijn pittig en dan bedoelen we krachtig en met karakter, maar toch ook elegant. Knisperend, zowel in de neus (citrus, peper en pompelmoes) als de mond. Lekker bij een lichte maaltijd, zoals een salade of asperges.
Feedback: info@mnlk.nl
Lees ook: De beste cadeaus voor wijnliefhebbers
En deze: Exclusieve wijnen; de vier grote B’s