Elk jaar wordt op 21 juni zomerzonnewende gevierd. Het is het begin van de astronomische zomer en we kunnen ons weer verheugen op zonnige dagen. De zon bereikt haar hoogste punt en de dag en de nacht zijn even lang. Onder de evenaar is 21 juni de kortste dag en boven de evenaar is 21 juni de langste dag van het jaar. In de prehistorie werd de zomerzonnewende al gevierd. Ook nu nog heeft de zomerzonnewende iets magisch en wordt dit op verschillende plekken in de wereld gevierd.
De zomerzonnewende
Vooral in Noord-Europa is het midzomerfeest populair. Er wordt gezongen, gedanst en gegeten rond grote vreugdevuren. In de tijd van de Vikingen plukten de mensen geneeskrachtige kruiden die ze de rest van het jaar gebruikten. Kruiden die tijdens midzomer geplukt werden, hielden het kwaad buiten de deur. In Zweden dansen kinderen om de meiboom.
In veel landen wordt midzomer niet op de zomerzonnewendedag gevierd, maar op 24 juni. Dit is van origine de dag van Johannes de Doper. Hij werd een half jaar voor Jezus geboren en daarmee stonden Jezus en Johannes de Doper symbool voor het komen en het gaan van het licht.
Volksverhalen
Zoek je nog naar een geschikte trouwdatum? Trouwen tijdens midzomer zorgt voor een lang en vruchtbaar huwelijk. Zo zijn er meer gewoonten tijdens midzomer. Elk jaar trekken er duizenden mensen naar het Engelse Stonehenge om ’s ochtends op 21 juni de zon te zien opkomen en de zon het midden van deze stenencirkel belicht. Nog steeds wordt in verschillende landen een brandend wagenwiel door het dorp gerold. Dit symboliseert de loop van de zon.
In het Engelse Dartmoor moet het wiel uiteindelijk in de rivier belanden als brenger van geluk. In Nederland wordt de zomerzonnewende niet gevierd, dat was vroeger in de katholieke delen van Nederland wel anders. Hier en daar zie je de laatste jaren in Nederland weer festiviteiten ontstaan rondom midzomer.
Feedback: info@mnlk.nl
Leestip -> Een camper huren om een mooie reis te maken door Amerika of Australië? – Welke taal spreken ze in Monaco?