Onderdelen van het uitlaatsysteem bevinden zich onder de bodem van het voertuig om de uitlaatgassen die ontstaan bij de verbranding van het brandstof/luchtmengsel in de motorcilinders te ventileren. Een van deze onderdelen is de uitlaatdemper.
De autodemper is een element van het uitlaatsysteem dat ontworpen is om het geluid dat tijdens de verbranding van het lucht-brandstofmengsel wordt geproduceerd te verminderen, de temperatuur van de uitlaatgassen te verlagen en ze van het voertuig weg te leiden, waardoor de schadelijke uitstoot in het milieu wordt beperkt.
De geluiddemper is een cilindrische behuizing met een passende interne structuur: kamers, keerschotten, schotten, doorgangen, aansluitingen, geperforeerde pijpen en hittebestendige geluiddempende pakking.
Met een dergelijke inrichting kan de geluiddemper de volgende functies doeltreffend vervullen:
- absorberen hoogfrequent geluid – dit wordt bereikt door de aanwezigheid van kamers met verschillende doorsneden – zij voeren geluidsgolven af door de uitlaatgassen samen te drukken en sterk uit te zetten;
- de trillingen corrigeren door middel van technologie die gericht is op het overstemmen van geluid van verschillende frequenties – dit wordt verzekerd door middel van geperforeerde buizen waardoor de uitlaat wordt geleid;
- absorberen geluidsgolven – hiervoor zorgt een speciaal materiaal met een geluidsisolerende functie;
- herverdeling van de uitlaatgassen en onderdrukking van hoogfrequent geluid door de uitlaatgassen 90 graden om te leiden en om te keren – dit wordt bereikt door de aanwezigheid van gemengde assen en schotten.
Om ervoor te zorgen dat de trillingen van de motor niet voelbaar zijn in de passagiersruimte en om het resonantie-effect te omzeilen, is de geluiddemper niet star met de carrosserie verbonden.
De levensduur van een geluiddemper hangt rechtstreeks af van de kwaliteit van de fabricage en het materiaal waarvan hij is gemaakt: van gewoon staal – enkele jaren, van gealuminiseerd of aluzinkstaal – tot 6 jaar, van roestvrij staal – praktisch voor altijd. Aangezien het werkt in agressieve omstandigheden, zoals: vochtigheid en binnendringend water, hoge temperaturen en sterke temperatuurschommelingen, constante trillingen en vallende stenen tijdens het rijden, wordt de levensduur aanzienlijk verkort.
Als u tijdens het rijden een ongewoon geluid hoort, is de demper hoogstwaarschijnlijk defect. Beschadigde geluiddempers zijn ook herkenbaar aan: dikke rook achter de auto tijdens het rijden, gebrul van de motor en andere abnormale geluiden, verlies van tractie en vermogen, hoger brandstofverbruik, een geur van uitlaatgassen in de auto en rammelen van de onderkant van de auto. Neem bij een van deze symptomen contact op met een werkplaats.
Laten we eens kijken naar de oorzaken van veel voorkomende defecten aan de uitlaatpijp.
- Defecten aan de uitlaatpijp – de belangrijkste oorzaak zijn verbrande naden of lekken. De lasnaden bij de buis en de baffle verbindingen worden voortdurend blootgesteld aan vocht en hoge temperaturen. Deze plaatsen vormen het zwakke punt van het hele uitlaatsysteem. De oorzaak van defecten kan ook worden veroorzaakt door trillingen aan de verbindingen. Een lekkende verbinding maakt het rijden gevaarlijk en leidt tot verdere schade.
- Uitlaatcorrosie, scheuren in de pijp, gaten in de bochten van de uitlaatpijp – de uitlaatpijp wordt voortdurend verwarmd en gekoeld, condensatie veroorzaakt corrosie die de verbindingen wegvreet en gaten creëert. Bovendien wordt de demper negatief beïnvloed door vocht en wegcomponenten.
- Mechanische schade aan de geluiddemper, die kan worden veroorzaakt door botsingen met stenen, stoepranden en andere muurobstakels.
- Breuk van bevestigingsmiddelen of ophangingscomponenten, veroorzaakt door het ontstaan van corrosie of slijtage.
- Ophoping van vuil tussen de carrosserie en de geluiddemper, waardoor de onderzijde van het voertuig in contact komt met de uitlaatpijp, met lawaai, geklop en geratel tot gevolg. Hetzelfde geluid kan optreden als de rubberen steunen breken.
- ls het tussenschot, dat verantwoordelijk is voor de geluidsisolatie, het begeeft, is er een ratelend geluid en is de geur van uitlaatgas in de passagiersruimte voelbaar.
- Als onder de auto een kloppend geluid wordt gehoord, kan dat een teken zijn van een kapotte pijp of dat een van de steunen van het uitlaatsysteem is losgeraakt.
De uitlaatdemper van het voertuig is een zeer belangrijk onderdeel van het uitlaatsysteem en vereist zorgvuldige aandacht. Als het uitlaatsysteem niet goed werkt, kan dit ernstige schade aan het voertuig veroorzaken. Bovendien kunnen uitlaatgassen die via de onderkant van het voertuig in de passagiersruimte sijpelen, schadelijk zijn voor de gezondheid van de bestuurder en de passagiers. Bovendien komen er schadelijke toxische gassen in de atmosfeer terecht.
Storingen aan het voertuig kunnen niet altijd aan de hand van uiterlijke tekenen worden vastgesteld. Wij raden u aan regelmatig een werkplaats te bezoeken om alle onderdelen van de bodemplaat te laten controleren en storingen aan het uitlaatsysteem tijdig op te sporen.
Informatie over de autodemper – www.besteonderdelen.nl
Over veel voorkomende storingen in de geluiddemper van de auto