Water is één van onze grootse levensbehoeften en daarom is een wateraansluiting in een woning geen overbodige luxe. In Nederland wordt schoondrinkwater voor alles gebruikt van de was tot aan het doorspoelen van het toilet. Om deze reden wordt er in het gemiddelde huis dan ook veel water verbruikt. Lees hier in het artikel over wat een kuub water kost.
Wat kost een kuub water eigenlijk?
Bijna ieder jaar worden de prijzen van onze nutsvoorzieningen verhoogd, zo ook de toevoer van water. Elk waterschap, dit zijn de bedrijven die verantwoordelijk zijn voor de waterhuishouding, rekenen het waterverbruik af per kuub water. Om daadwerkelijk per kuub belast te worden, dien je wel in het bezit te zijn van een watermeter. Als dat niet het geval is, kijkt het betreffende waterschap naar de type woning. Het type woning beschrijven zij in ‘aantal eenheden’, deze term kun je dan ook verwachten op de factuur.
Per regio is een andere waterschap verantwoordelijk voor het leveren van schoon drinkwater. Om deze reden is er geen landelijk tarief vastgesteld per kuub geleverd water. Ieder waterschap heeft op zijn eigen manier bepaalde kosten om water te kunnen leveren aan huishoudens, hierdoor kan de prijs per kuub redelijk fluctueren. Naast de kosten per kuub betaald elk huishouden ook nog belasting op leidingwater, btw en een vaste prijs. De verbruikte hoeveelheid water heeft hier geen invloed op.
De kosten, per kubieke meter (1.000 liter), voor 2021 van diverse regio’s kun je hieronder terugvinden:
- Waternet – Dit waterschap is verantwoordelijk voor de toevoer van water voor een regio in Noord-Holland. Zij hanteren een kubieke meter prijs van 83 eurocent.
- Brabant Water – Dit waterschap is verantwoordelijk voor de toevoer van water voor de regio Noord-Brabant. De prijs die hier geldt voor een kubieke meter water exclusief belasting is 82 eurocent.
- Vitens – Dit waterschap levert water aan huishoudens in verschillende provincies, namelijk Friesland, Gelderland, Overijssel, Flevoland, Utrecht en in Drenthe. Afnemers hiervan betalen 70 eurocent per afgenomen kuub water.
Waterverbruik verminderen
Betalen voor nutsvoorzieningen is nooit de leukste activiteit, daarom is bezuinigen hierop ook een interessante overweging. Niet alleen voor de portemonnee is dit interessant, maar ook het milieu is gebaat bij mensen die hier zorgvuldig mee omgaan.
Met de volgende methodes kan er op eenvoudige wijze water worden bespaard:
- Eén minuut korter douchen – De gemiddelde douchebeurt kost zo’n 70 liter water. Dit betreft het overgrote deel van het totale dagelijkse waterverbruik. Door één minuut korter onder de douchte te staan, bespaar je ongeveer 43 liter water per week.
- Gebruik de spoelonderbreker op het toilet – Uit onderzoek blijkt dat een derde van de Nederlandse bevolking geen gebruik maakt van de spoelonderbreker van de wc. Iedere dag wordt er zo’n 20 liter water verbruikt om de wc door te spoelen. Door wel gebruik te maken van de spoelonderbreker wordt er veel water bespaard.
Naast bovenstaande tips zijn er online nog veel meer besparingsmethoden te vinden, succes!
Feedback: info@mnlk.nl
Leestip -> Het toilet op de werkplek: wie is er verantwoordelijk voor?