Sommige mensen kunnen met gemak van alles eten zonder fors in gewicht toe te nemen of zelfs geen grammetje aan te komen, hoe kan dat? Dat kan o.a. te maken hebben met jouw leefstijl. Maar ook jouw genen spelen hierin een rol van betekenis. Sommige mensen hebben eenvoudigweg geen aanleg om dik te worden. Zij hebben vaak een efficiënte stofwisseling, waarin de verbranding van de calorieën uit de voeding optimaal is. Maar voor een groot deel hebben we het ook zelf in de hand. Niet voor niets luidt het gezegde: “ieder pondje gaat door het mondje”. Maar wat is nou het ideale gewicht?
Welk gewicht hoort bij welke lengte?
Van tijd tot tijd vraagt iedereen zich wel eens af: ben ik niet te zwaar aan het worden? Het bourgondische leven dat we leiden is daar vaak debet aan. Door wat te matigen met eten lukt het vaak wel om niet nog meer in gewicht toe te nemen. Maar om de overtollige kilo’s er weer af te krijgen, blijkt vaak veel lastiger. En hoeveel moeten we eigenlijk afvallen? Bestaat er zoiets als het ideale gewicht? Het ideale gewicht is niet voor iedereen hetzelfde. Het is niet alleen afhankelijk van leeftijd of geslacht. De lengte speelt een bepalende rol.
[youtube v=”dhtLVZIwqXg”]
Body Mass Index – Berekenen van het BMI
Jouw ideale gewicht kun je berekenen aan de hand van de Body Mass Index, afgekort BMI. Deze index komt tot stand door je gewicht in kilo’s te delen door het kwadraat van jouw lengte in meters. Vervolgens vergelijk je jouw BMI met de waarden die zijn vastgelegd in een tabel. Je kunt dan aflezen bij welke leeftijd, geslacht, gewicht en lengte de berekende BMI wijst op een gezond gewicht en wanneer jouw gewicht als overgewicht wordt beschouwd. Met een BMI tussen de 18,5 en 25 zit je goed.
Zo mag het gewicht van een 30-jarige man van 1.84 m. lang variëren van 63 kilo tot 84 kilo. Voor een man van 1.90 m. lengte geldt een gewicht tussen de 67 en 90 kilo. Er is dus wel enige speling mogelijk in het aantal kilo’s dat je mag wegen.
[youtube v=”jzUEFJAMkz0″]
Hebben langere mensen een voordeel?
Je zou daarbij kunnen gaan denken dat het alleen maar gunstig uitpakt voor jouw gewicht om wat langer te zijn. Maar dat is niet zozeer het geval. Een grotere lengte betekent namelijk ook een groter skelet met meer botmassa en botten maken nog altijd een groot deel van ons lichaamsgewicht uit. Dat verklaart dat de langere mens wat meer mag wegen in vergelijking tot het kleinere exemplaar. Lange mensen hebben wel te maken met langgerekte spieren. Daar zou wel enig voordeel in kunnen liggen. Want spieren hebben ook een stofwisseling en verbruiken op hun beurt ook energie. Vandaar ook dat sportscholen in één adem genoemd worden met een gezonde leefstijl en gewichtsbeheersing.
Daar waar je een goede balans weet te bereiken tussen beweging, inspanning en een groter energieverbruik aan de ene kant en de inname van voedsel aan de andere kant, zal jouw gewicht goed op peil blijven. Gegarandeerd dat de weegschaal dan niet doorslaat!
Feedback voor de redactie? -> info@mnlk.nl