We voelen allemaal aan dat het klimaat verandert: de zomers worden steeds warmer en langer en de volgende Elfstedentocht lijkt verder weg dan ooit. Tegelijkertijd stijgt ook onze energierekening. Geen gek idee dus om te verkennen welke opties er zijn voor het verduurzamen van je woning. Zo help je namelijk zowel het klimaat als je portemonnee. Om je op weg te helpen zetten we de belangrijkste mogelijkheden voor je op een rijtje.
Geef tocht geen kans
Een goede eerste stap is kijken naar de isolatie van je woning. Als last hebt van naden of kieren, kun je hier zelf eenvoudig iets aan doen met behulp van tochtstrips of kit. Vervolgens kun je verder kijken naar andere isolatiemogelijkheden. De meeste mensen gaan voor spouwmuurisolatie, wat vaak het meest oplevert en in een dag klaar is. Daarnaast kun je ook nog kiezen voor glasisolatie, vloerisolatie of dakisolatie. Dit zorgt er respectievelijk voor dat je geen kou bij je ramen en minder geluidsoverlast hebt, je vloer ongeveer vier graden warmer wordt en een derde van de warmte niet langer verloren gaat via je dak.
Laat de zon het werk doen
Een andere erg populaire mogelijkheid voor het verduurzamen van je woning is het laten plaatsen van zonnepanelen. Je krijgt hierbij een omvormer, die een deel van de zonne-energie omzet in stroom. De populariteit van deze optie zorgt er helaas ook voor dat er vaak lange wachttijden zijn. Hoeveel zonnepanelen opleveren is afhankelijk van meerdere factoren, waaronder het vermogen, de ligging en de hellingshoek van de zonnepanelen. Je kunt de zon ook voor je laten werken via een zonneboiler. Hiermee kun je op een duurzame manier je water verwarmen en bespaar je gemiddeld ongeveer de helft aan energie.
Van het gas af
Tot slot kun je ook kiezen voor een warmtepomp. Die zet warmte uit de lucht, het grondwater of de bodem om in energie waarmee je kunt verwarmen. Er zijn volledig elektrische waterpompen en hybride waterpompen. Beide soorten gebruiken stroom, daarom wordt een warmtepomp vaak gecombineerd met zonnepanelen die deze stroom kunnen opwekken. De hybride variant wordt het vaakst gekozen en werkt op koudere dagen samen met de cv-ketel, die tevens zorgt voor warm water. Je bespaart hiermee zo’n zestig procent op je gasverbruik. Met een volledig elektrische warmtepomp kun je zowel je huis als je water verwarmen en heb je helemaal geen cv-ketel en gas meer nodig.
Feedback: info@mnlk.nl
Lees ook: