Overweeg je om over te stappen naar zonnepanelen en ben je bezig met je zoektocht naar een goede aanbieder? Probeer de volgende meest gemaakte fouten bij het kopen van zonnepanelen dan te voorkomen!
- Verkeerde timing in verband met dakrenovatie
Het klinkt wellicht aantrekkelijk om zo snel mogelijk zonnepanelen te laten leggen. Hoe sneller ze op je dak liggen, hoe sneller je kunt besparen op je reguliere stroomrekening. Toch is het slim om eventjes na te denken over de timing. We hebben het hier specifiek over dakrenovatie. Als jij binnen nu en 10 jaar van plan bent om je dak te vervangen, dan doe je er verstandig aan om dit te doen vóórdat je de panelen laat installeren.
Het is namelijk een lastige klus om een geheel zonnepanelensysteem van een dak te halen en opnieuw te monteren. Daarom ben je in de meeste gevallen voordeliger uit als je eerst je dak laat renoveren voordat je de zonnepanelen laat leggen, in plaats van andersom.
- Denken dat meer zonnepanelen beter zijn
Als je meerdere offertes opvraagt dan ontdek je misschien wel een offerte met méér zonnepanelen voor minder geld, maar dat is niet iets waar je specifiek op moet letten. Hoeveel zonnepanelen nodig? Dat hangt juist compleet af van het vermogen dat de betreffende zonnepanelen opwekken.
Zo kunnen er dus offertes zijn waarbij je meer zonnepanelen krijgt, die uiteindelijk wel minder opwekken dan het zonnesysteem uit de andere offerte. Kortom, vergelijk geen appels met peren maar let op het opwekvermogen.
Laat je daarnaast ook niet té veel zonnepanelen aansmeren, maar let uitdrukkelijk op het benodigde opwekvermogen op basis van jouw (verwachte) verbruik. De salderingsregeling gaat namelijk tot en met 2030 afbouwen naar 0%, waardoor het steeds minder gunstig wordt om meer op te wekken dan dat je verbruikt.
- Garanties en service niet meenemen in je keuze
Voor zonnepanelen geldt vaak dat goedkoop duurkoop is. Je moet echt zeker op de garantie van de zonnepanelen letten. Zo moeten ze zeker 20 jaar meegaan. Gaat er iets kapot? Dan moet je kunnen rekenen op uitstekende service. Check dus zeker hoe het zit met de service en de garantie van de aanbieder in kwestie.
Houd er rekening mee dat de ene garantie de andere niet is. Lees je dus dat je ‘x jaar garantie hebt’, vraag dan zeker na waar die garantie precies op geldt. Zo bestaat er bijvoorbeeld garantie op het product (zonnepanelen), op de installatie, op het vermogen en op de opbrengst (brengen ze op wat er beloofd werd).
En kies bij voorkeur voor A-merk panelen. Die goedkopere en slechtere panelen moet je immers ook alweer sneller vervangen, dus door nu net iets meer te betalen pluk je daar op termijn de vruchten van. Het zorgt tevens voor een waardestijging van je woning.
Daarnaast is het slim om voor een aanbieder te gaan die jou ook laat zien hoeveel je bespaart en opwekt. Middels een monitoringsportaal via je smartphone of tablet kun je dan volgen hoe het ervoor staat. Wel zo fijn die transparantie, zo weet je ook zeker dat je echt veel bespaart met zonnepanelen.
Feedback: info@mnlk.nl