Als het gaat om je vermogen gestaag te laten groeien, dan is een huis kopen één van de mogelijke opties. Maar is een huis kopen wel zo verstandig? Je zit immers muurvast, de extra kosten tellen enorm op en je hebt een gigantische schuld op je schouders
Voordat ik mijn betoog begin – ik ben immers geen fan van huizen kopen om de onderstaande redenen – wil ik eerst het woord ‘kopen’ even een pak rammel geven: je koopt helemaal niks vriend, je least een huis van de bank. Een huis leasen klinkt een stuk minder aantrekkelijk dan een huis te hebben gekocht. Na afbetaling is het huis van jou. En die hypotheek moeten ze voortaan een schuld noemen! The marketing of words…
Waar niet over gesproken wordt
Naast de hypotheek heb je namelijk ook te maken met de kosten vooraf van het kopen, het verbouwen, aanpassen en inrichten. Je moet tegenwoordig flink wat cash toeleggen om überhaupt een hypotheek te kunnen krijgen en dat is niet niks (van 25.000 tot 50.000 euro is niets gek gezegd).
In het bundeltje van de hypotheek, waar bijna niemand het over heeft (vooral nieuwe huizenbezitters niet, makelaars en hypotheekverstrekkers), is de zwaar onderschatte rente, hemt eigenwoningforfait (laat kopers dit maar eens uitleggen), de kosten van eigen onderhoud, verzekeringen, OZB en de komende klimaatwet-aanpassingen. En dan heb je nog de verkoopkosten aan het eind van de rit. Tel het maar eens op… eerlijk!
Een eigen analyse, van een hypotheek van 250.000 euro met 3% rente, kwam uiteindelijk na 30 jaar afbetalen uit op 500.000. Je betaalt achterlijk veel meer dan alleen de hypotheek. Een analyse van de New York Times die huren vs kopen vergeleek, beaamt deze eigen analyse ook. Kopen is alleen een slimme investering als je er langer dan 10 jaar blijft zitten. Logisch ook, want de eerste jaren betaal je vooral de rente af. Huren is ook niet ideaal, maar in de weegschaal valt het uiteindelijk best mee (essentiële info: je behoort te beleggen in index funds als je blijft huren als je net zo vermogend wil worden als een hypotheekbezitter). Je zou éigenlijk een huis moeten kopen om het te verhuren, dat is pas écht bouwen aan je vermogen.
Realistische scenario’s
Tel daarbij het realistische scenario dat je relatie en carrière niet altijd slagen, en dat elk mens (jij ook!) wispelturig is en altijd ook weer binnen de kortste keren iets nieuws wil. En laten we wellicht het belangrijkste nadeel niet vergeten; je zit vast op één locatie. Elk baanaanbod in een andere stad, een nieuw bedrijf dat je wil beginnen, elke langdurig avontuur, een langere werkreis in het buitenland, zul je af moeten slaan. Met een huurwoning kun je sneller (en stukken goedkoper) schakelen.
Ik ben niet per se verkocht van huizen kopen. Snap je?
Ondanks dat er ook genoeg voordelen te benoemen zijn, wegen de nadelen zwaar. Het voelt eerder als een ‘moetje’, ‘wat hoort’, ‘dat doet toch iedereen’. Het lijkt eerder een emotionele beslissing (veiligheid, een stekkie voor je gezin) om een huis te kopen dan een rationele. En dat terwijl een hypotheek om je nek voor vele langdurige rampscenario’s kan zorgen. Ik bedoel; wie kent er niet iemand die in de problemen is geraakt met een koopwoning? Hallo schuldsanering, hallo restschuld, hallo burn-out!
Met dit betoog wil ik je wakker schudden dat huizen kopen niet heilig is en dat je een weloverwogen rationele financiële beslissing moet maken.
Het enige scenario, wanneer voor mij de puzzel klopt, is als je;
- de ruimte écht nodig hebt
- kinderen hébt
- het makkelijk (!) kan betalen
- je relatie héél solide is
- je 30 jaar lang 100% zeker op die plek wil blijven wonen
- compleet voorzien is van alle aankomende klimaatwetbullshit
- je trefzeker weet dat je werk en salaris blijft voortzetten
- de rente laag blijft
- de huizenmarkt afgekoeld is om op een voordelig punt in te stappen
Zucht.
Why do People Like Owning a House?
Youtuber WheezyWaiter heeft ook een huis gekocht, maar waarom eigenlijk? In deze komische video zien we de voor en tegens van een huis kopen. Ook heeft hij de financiële analyse gemaakt van kopen vs huren.